Šengen na ivici: EU zatvara granice na duži rok?

Dodajte komentar

Evropska unija bi mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dvije godine zbog migrantske krize, prenosi “Fajnenšel tajms”.

Ministri EU razgovaraće u petak o najdramatičnoj mjeri koja im je na raspolaganju nakon što su “na vidjelo izašle ozbiljne manjkavosti na grčkoj granici”.

Kako piše list, mogućnost aktiviranja “člana 26” iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju u EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova.

“To znači da bi privremene kontrole granica, uvedene ovog ljeta, između zemalja kao što su Njemačka i Austrija, postale dugotrajna mjera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja”, navodi FT.

Dokument pod nazivom “Integritet Šengenske zone”, koji je izradio Luksemburg, kao predsjedavajuća članica EU, dospio je u javnost, a njegov sadržaj analizirao je profesor evropskog prava sa Univerziteta u Eseksu Stiv Pirs.

“Ranije je objavljeno da je u pitanju plan za suspenziju Šengena samo u Grčkoj, ali način na koji je izrađen ovaj dokument i formulacije koje se koriste upućuju na to da je u pitanju mnogo šira namjera – nešto što bi moglo da se primeni na cijelu zonu”, piše Pirs na svom blogu.

U četvrtom odeljku dokumenta objašnjava se na koji način bi trebalo odgovarati na “značajne manjkavosti u kontroli spoljnih granica” i navodi se da bi u skladu sa tim trebalo razmotriti aktiviranje člana 26, odnosno čvršće kontrole u unutrašnjim granicama EU.

“…ako vanredne okolnosti predstavljaju ozbiljnu prijetnju po bezbjednost u zoni bez graničnih kontrola, period ponovnog uvođenja kontrola unutrašnjih granica može biti produžen na maksimalno dvije godine”, navodi se.

Iako nema direktnog poziva za suspenziju cijelog sporazuma, o čemu se govorilo prošle jeseni, dokumentom se otvara prostor za brzo zatvaranje cijelih granica ili njihovih dijelova u EU.

Kako ističe FT, EU je ranije upozoravala Grčku na odgovornost za postojeću krizu i apelovala da bolje reaguje ili potraži pomoć spolja, da ne bi sama bila suspendovana iz Šengenskog sporazuma.

“Papir iz Luksemburga, neočekivano, ide mnogo dalje. Ne prijeti se suspenzijom i ponovnim uspostavljanjem granica samo Grčkoj već i širenjem takve preporuke na veći broj članica”, piše list.

Prema postojećoj regulativi ,Njemačka, Austrija, Francuska i Švedska bi uskoro mogle da dodatno pojačaju već uvedene granične kontrole, a aktiviranjem ovog predloga bi proces suspenzije u pojedinim zemljama mogao da bude mnogo brži nego dosad.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *