Vektra Boka: Prodaju restorane i plaže zbog dugova

Dodajte komentar

Predsjednik Privrednog suda Crne Gore Blažo Jovanić zakazao je za 25. decembar glasanje o planu reorganizacije Hotelsko-turističkog preduzeća Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, koji će, ako bude prihvaćen, početi da se primjenjuje 1. januara naredne godine.Planom, koji su predložile Vektra Montenegro i Vektra Investment, a u koji su Dnevne novine imale uvid, predviđeno je da se za izmirenje obaveza prema poveriocima, isplatu troškova stečaja i sprovođenja reorganizacije obezbijedi 25,69 miliona eura.

Većina novca, odnosno 24,13 miliona eura, biće dobijena prodajom dijela imovine Brkovićeve kompanije, dok će se po osnovu amortizacije u narednih pet godina obezbijediti 1,09 miliona, a od poslovanja 471.282 eura.

Na javnoj licitaciji će, pored ostalog, biti ponuđeni stambeni prostori, teniski tereni, zemljišta na Toploj, Žanjicama i u Sutorini, dva poslovna prostora u Njegoševoj ulici u Herceg Novom, moteli “Boričići” i “Dubrava”, restorani “Rose” i “Lavanger”, bife “Obala”, Milašinovića plaža i kupalište na Toploj. Osim prodajom imovine, konsolidacija preduzeća biće ostvarena minimiziranjem troškova, traženjem strateških kupaca i smanjenjem broja radnika na 29 stalno zaposlenih i 50 sezonskih.

“Na ovaj način po isteku pet godina Vektra Boka, sa imovinom koja bi ostala poslije izmirenja obaveza prema povjeriocima, nastavlja rad, neopterećena dugovima. U okviru ove mjere predviđeno je zajedničko ulaganje sa Soravia Grupom iz Austrije koja je 12. oktobra poslala pismo sa namjerama kojim se potvrđuje spremnost za investiranje u Vektra Boku, za Toplu i hotele “Tamaris”, “Igalo” i “Plaža”. Ova grupa je u mogućnosti da obezbijedi finansijsku podršku za izgradnju i modernizaciju navedenih turističkih kapaciteta, kao i profesionalni menadžment i upravljanje”, navodi se u planu.

Ukupna prijavljena potraživanja iznose 60,2 miliona, od kojih je prihvaćeno svega 12,9 miliona eura.

Shodno planu, potraživanja iz prvog isplatnog reda, koja obuhvataju dugovanja prema zaposlenima u ukupnom iznosu od 515.916 eura, biće u cjelosti isplaćena do 31. decembra sljedeće godine, iz sredstva dobij enih tekućim poslovanjem i prodajom imovine.

U istom roku planirano je da budu izmirena i potraživanja iz drugog isplatnog reda, koja uključuju 20.768 eura duga Ministarstvu finansija po osnovu poreza i 506 eura duga Opštini Herceg Novi za boravišne i komunalne takse. Obaveze iz trećeg isplatnog reda, u iznosu od 8.670.807 eura, biće izmirene u četiri rate od po 2.167.701 eura. Prva rata treba da bude uplaćena do 31. decembra 2017. godine, a posljednja do 31. decembra 2020.

Potraživanje Crnogorske komercijalne banke, na čiji je zahtjev uveden stečaj u Vektra Boku, u iznosu od 3.722.813 eura biće izmireno od sredstava ostvarenih javnom prodajom imovine, dok će se troškovi stečaja od 75.000 eura isplatiti prioritetno, u prvoj polovini iduće godine.

Predlagači plana, ukazali su da bi se u slučaju bankrotstva od prodaje imovine dobilo 56,18 miliona eura, kojima bi bili isplaćeni povjerioci, ali bi preduzeće bilo ugašeno.

Plan reorganizacije sprovodiće petočlani stručni tim koji će činiti Milić Popović, Boris Brković i Ranko Grbavac sa mjesečnom naknadom od po 2.000 eura, kao i Dragan Spalević i Snežana Jović, čija će plata biti po 1.500 eura.

Predviđeno je da Popović kao član Odbora direktora kompanije u narednih pet godina prima dodatnih 2.000 eura. Uz njega bi se u Odboru našli Bojan Brković, takođe sa mjesečnom nadoknadom od 2.000 eura i Dragan Brković koji bi potom osnovu primao 2.500 eura.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *