Azmont zatražio licencu za banku

Dodajte komentar

Kompanija Azmont investments podnijela je juče zahtjev Centralnoj banci za osnivanje banke, saznaje Pobjeda.

Ukoliko dobiju licencu, buduća, 15. banka na crnogorskom bankarskom tržištu, zvala bi se Azmont banka. Zakonski rok za odlučivanje CBCG po predatom zahtjevu je 180 dana.

Azmont investments u Kumboru gradi turističko naselje Portonovi. U sklopu naselja bi naredne godine trebalo da bude završen hotel, koji bi poslovao u okviru hotelskog lanca One&Only. To bi ujedno bio i prvi hotel na Zapadnom Balkanu koji posluje u okviru ovog hotelskog lanca.

Iz Azmonta su proračunali, kako je nezvanično rečeno Pobjedi, da im se isplati otvoriti banku u Crnoj Gori zbog projekta Portonovi, kad su vidjeli da su samo u prvoj polovini ove godine na ime poreza i doprinosa za 500 zaposlenih platili više od pet miliona eura, koliko iznosi osnivački kapital

za otvaranje banke u Crnoj Gori. Toliko radnika trenutno zapošljavaju Azmont i kompanija Triangle Montenegro, koja je zadužena za građevinske radove u Kumboru.

Iz kompanije su procijenili da bi, kad krenu radovi punim kapacitetom, mogli računati na povrat PDV-a do 12 miliona eura.

Još jedan razlog za otvaranje banke je gradnja TAP gasovoda od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru do Evrope, preko Turske, Grčke i Albanije, koja bi trebalo da bude završena do kraja ove decenije.

Ove godine CBCG je odobrila otvaranje dvije nove banke Zapad banke iza koje stoji ukrajinski kapital i crnogorske filijale turske Zirat banke.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *