Medojević: Zadužujemo se 355 eura u minutu za plate parazitskog aparata DPS-a

Dodajte komentar

Predsjednik Pokreta za promjene i član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da će Crna Gora povećati strani dug u 2016. godini za 180.000.000 eura što je, kako ističe, zaduživanje od 355 eura u minutu.

Medojević je na tematskoj konferenciji za medije posvećenoj budžetu za 2016. godinu, rekao da se taj novac koji Vlada pozajmljuje po veoma velikim kamatama, koristi uglavnom za “palte birokratskog parazitskog aparta ovog režima ili za finasiranje uvoza”.

– Ekonomska politika Vlade je bazirana na potrošnji, bilo da se radi na ličnoj ili vladinoj i ona je ovih godina finansirana rasprodajom resursa i pozajmljivanjem tuđeg novca. Taj ekonomski model morao je da dovede do ovakvog budžeta. Pokret za promjene i DF je upozoravao da kada prodamo sve resurse i kada nestane prihoda od privatizacije kompletan bruto društveni proizvod se zasniva na zaduživanju bilo kod domaćih ili stranih banaka pod veoma visokim kamatama – rekao je Medojević

On je rekao da ovakav model zasnovan na zaduživanju i rasprodaji može biti promjenjen jedino ako se smjeni ova Vlada.

– Vlada 17 godina sprovodi istu ekonomsku politiku i budžet za 2016. godinu je potpuni kontinuitet. Mi ćemo povećati strani dug za 180.000.000 eura u ovoj godini. To je zaduživanje od 355 eura u minutu. Građani moraju da znaju i kako se troši taj novac – on se investira u potrošnju. Radi se o potrebi izborne godine, povećane su investicije u loklne samouprave čime se želi podupriujeti kampanja, povećani su izdaci za plate i penzije. Građani moraju da znaju da ne stvaramo novu vrijednost i da novac koji pozajmljujemo po enormno visokoim kamatama trošimo ili za plate birokratskog parazitskog aparta ovog režima ili za finasiranje uvoza – rekao je Medojević.

Lider PzP-a je kazao da je uvoz povećan u prvih 10 mjeseci a izboz smanjen.

– Iz Crne Gore je izvezeno 245 miliona eura a uvezeno je 1.531.000.000 eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi samo 16 odsto. To se pokriva zaduženjima po enormno visokim kamatama – poručio je Medojević.

On je istakao da Crna Gora kreće utabanim stazam dužničkog ropstva i da je stopa rasta koju je Vlada predstavila od 4,3 odsto “vještačka i naduvana”.

Medojević je rekao da nešto nije u redu kada je u pitanju izgradnja auto puta.

– Finansijske obaveze teku a radova nema. Neko je dužan da objasni crnogorskim građanima i kaže im što se tu radi – rekao je Medojević.

On je napomenuo da je i stanje u Fondu zdravstva ozbiljno jer je došlo do “monopolizacije ovog sektora od strane nekoliko tajkuna bliskih vlasti”.

– Samo ovakvo stranje u ekonomiji bilo bi dovoljno za proteste jer sa ovakvom ekonomskom politikom ne može biti rasta, mi idemo u dužničko ropstvo – kazao je lider PzP-a.

Govoreći o nastavku protesta Medojević naglašava da sve ide po planu i da se spremaju za proteste u Nikšiću.

– Očekujem maksimalnu podršku građana Nikšića jer je taj grad primjer pogrešne ekonomske politike koju je vodila Vlada – uništenja privrede, masovnog siromaštva i povećanja svih devijacija – kriminala, nasilja  – rekao je Medojević.

On smatra da su građani “prihvatili proteste kao metod političke borbe i da stoga nemaju potrebe da mjenjaju taktiku koja donosi rezultate”.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *