Vladari iz sjenke: Bankari koji imaju 80.000 milijardi dolara

Dodajte komentar

Vrijednost slabo regulisanog “bankarstva iz sjenke” u svijetu narasla je prošle godine na 80.000 milijardi dolara, saopštio je Odbor za finansijsku stabilnost (FSB).

Izvještaj FSB, objavljen uoči samita G20 u Antaliji, pokazuje da su tokom 2014. transakcije koje su obavile “banke u sjenci” uvećane za 2.000 milijardi dolara, što predstavlja oko 80 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda i 90 odsto aktiva globalnog finansijskog sistema, prenosi agencija Frans pres.

FSB, međunarodno tijelo koje nadgleda i daje preporuke u vezi sa globalnim finansijskim sistemom Grupi 20, osnovan je prije šest godina nakon urušavanja američke investicione banke “Liman braders” i objavljuje godišnje izvještaje o paralelnom bankarskom sistemu koji je pod njenom nadležnošću u cilju međunarodnog unaprijeđenja transparentnosti finansijske stabilnosti.

Bankarstvo u sjenci uključuje legalne, ali slabo kontrolisane institucije kao što su hedž fondovi i finansijske kompanije u zemljama u usponu, koje uzimaju novac od investitora i pozajmljuju ga kao banke. Poslovanje takvih institucija cvjeta posljednjih godina u svijetlu niskih kamatnih stopa u “klasičnim” bankama, budući da investitori žele veći povrat svojih sredstava, navodi francuska agencija.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *