Banke BRICS-a i AIIB će ojačati finansijski sistem

Dodajte komentar

Nova razvojna banka BRIKS-a i Azijska banka za infrastrukturne investicije (AIIB), iza koje stoji Kina, doprineće jačanju i stabilnosti globalnog finansijskog sistema, ocjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenosi Russia Today.

“Rusija aktivno učestvuje u poslovima novih finansijskih institucija, kao što su banka BRIKS-a i Azijska banka za infstrastrukturne investicije. Uvjeren sam da će njihove aktivnosti pomoći razvoju azijsko-pacifičkog regiona i jačanju globalnog finansijskog sistema, čineći ga stabilnijim”, napisao je Putin u jednom novinskom članku, uoči samita organizacije Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEK), koji počinje sjutra na Filipinima.

Ruski predsjednik je dodao i da Rusija preduzima sve što je u njenoj moći kako bi uspostavila pogodno poslovno okruženje.

Banku BRIKS-a su 2014. godine formirali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, s ciljem promovisanja održivog razvoja u članicama BRIKS-a. Banka je počela sa radom u julu ove godine u Šangaju, sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.

Kineska banka AIIB otvorena je u oktobru 2014. godine i u svom sastavu ima 57 zemalja-osnivača iz Azije, Evrope, Latinske Amerike, Afrike i Okeanije. Banka će finansirati infrastrukturne projekte u azijsko-pacifičkom regionu, kao što su putevi, željeznice i aerodromi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *