Kreće finansiranje posrnulih evropskih banaka

Dodajte komentar

Ministri finansija Evropske unije postigli su kompromis o prvoj fazi finansiranja fonda eurozone za pomoć posrnulim bankama, koji će početi da radi u januaru.

Zajednički fond za pomoć bankama eurozone trebalo bi da pokrije troškove gašenja posrnulih banaka, a biće finansiran kroz godišnje doprinose banaka, navode evropski zvaničnici, a prenosi Rojters.

Fond će pun kapacitet od 55 milijardi eura dostići nakon sedam godina, pa će biti ranjiv u slučaju da do nove bankarske krize dođe u prvim godinama njegovog rada.

Da bi fond uspuešno funkcionisao od starta, ministri finansija dogovorili su se da vlade zemalja eurozone obezbijede sredstva za prvu fazu funkcionisanja fonda ukoliko bude bilo potrebno spašavanje neke banke, čime bi se obezbijjedila takozvana sredstva za premošćavanje.

Konačni dogovor o sredstvima za premošćavanje očekuje se u decembru.

Evropska komisija i Evropska centralna banka zalagale su se za to da se sredstva za premošćavanje povuku direktno iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), ali se tome usprotivila Njemačka, koja prilaže najviše novca u taj mehanizam.

B92, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *