Revolucija u komšiluku: Bitkoin pretvaraju u eure

Dodajte komentar

Slovenačka startap kompanija “Cashila” prva je u svijetu dobila bankarsku licencu za konverziju digitalne valute bitkoin u eure.

Uz pomoć bitkoina, “Cashila” namjerava da uvede konkurenciju SWIFT sistemu, izvijestio je RTV Slovenije, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Najveći dio novca u svijetu postoji samo u elektronskom obliku na bankovnim računima, gotovina čini samo nekoliko procenata. Finansijski tokovi bi u tom smislu mogli da putuju vrlo brzo, navode iz te firme.

Objašnjavaju da se događa da fizički poštanski paket od Ljubljane do Istanbula stigne brže nego transfer sa slovenačkog bankarskog računa u Tursku. Između njih je globalni sistem SWIFT, zadužen za međubankarsku finansijsku komunikaciju, različito radno vrijeme institucija, različite metode za provjeru identiteta i sprečavanje pranja novca, kao i povezani troškovi.

Dva Slovenca, Tim Mitja Žagar i Jani Valjavec, kažu da su pronašli način da se značajno smanje troškovi međunarodnih doznaka, kao i trajanje, uz pomoć digitalne valute bitkoin.

Uslugu još razvijaju, ali za sada ostaje činjenica da je njihovo preduzeće “Cashila” trenutno jedino u svijetu s licencom za obavljanje bankarskih transakcija putem bitkoina za područje SEPA-e.

Licencu je izdala češka centralna banka i odnosi se na 28 zemalja EU, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Monako i San Marino.

Usluga je, kako navode, korisna i za državljane trećih zemalja koji daljinski (tj. izvan Evrope) rade za evropska preduzeća i žele da zaradu što prije dobiju u svojoj zemlji. Klijent platu doznačava na korisnikovu adresu kod “Cashila”-e, a potom primalac bitkoina u matičnoj zemlji virtuelni novac menja za lokalnu valutu.

Dugoročna vizija uključuje filijale “Cashila”-e u neevropskim zemaljama i partnerskim kompanijama, pri čemu Slovenci prvu takvu ispostavu najavljuju u Južnoj Koreji, a potom i u nekim afričkim zemljama.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *