Poljska – jedina zemlja koja nije osjetila ekonomsku krizu

Dodajte komentar

Poljska nije osjetila ekonomsku krizu, ali ni embargo Rusije na uvoz hrane iz Unije. Uspjeli su da održe, pa čak i povećaju izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Na tome mogu da zahvale i novcu iz pretpristupnih, a po učlanjenju i kohezionih fondova Evropske unije.

U poljskom ministarstvu poljoprivrede, vrijedni su kao pčele u njihovom dvorištu. Milijardu eura evropskog novca iskoristili su za modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava i farmi, što je nevjerovatnih 107 odsto raspoloživog novca iz fondova.

Nepovjerenje farmera i prihvatanje novih stanadarda bili su najveći problemi poljske vlade.

„Da biste dobili dosta novca iz fondova morate biti pripremljeni za pregovarački proces, da iznesete argumente za šta i koliko novca vam treba. Da pripremite sve uključene u proces – farmere, proizvodni sektor, pravnike koji će uskladiti zakone“, kaže savjetnik u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Sofija Križanovska.

Križanovska dodaje da je važno ubrzati modernizaciju ruralnih područja, farmi i proces proizvodnje i poboljšati uslove života u tim područjima tj. obezbijediti internet, socijalne programe, struju i vodu.

Od svih članica Evrpske unije Poljska je uspjela da dobije najviše novca iz evropskih fondova za regionalni razvoj. U narednih šest godina na raspolaganju će im biti 82,5 milijarde eura. Čak trećinu tog novca iskoristiće za obnovu i izgradnju infrastrukture.

Novac koji je Poljska dobila prije učlanjenja u Uniju i posle toga omogućio je razvoj svih regiona – nove puteve, fabrike, radna mjesta.

„Ulazak evropskog novca omogućio je modernizaciju poljske željeznice, najveću od osamdesetih godina. Drugi važan upliv novca bio je za podršku malim i srednjim preduzećima, zatim obrazovanje, obuku za rad na računarima i sa novim tehnologijama“, kaže Pjotr Popa iz Ministartsva za infrastrukturu i razvoj.

Sredstva iz evropskih fondova Poljska koristi već 11 godina. Do sada je tim novcem realizovala oko 200.000 projekata.

Građani kažu da su promjene vidljive u svakodnevnom životu, da je dobro što Poljska, kao članica unije, i dalje sama može da donosi odluke o najvažnijim pitanjima. Zajedničko tržište, otvorene granice, kako kažu, najbolja su posljedica učlanjenja.

Upravo obnovom zemlje, uspjeli su da pridobiju povjerenje stranih investitora.

„Strane investicije u Poljskoj dostigle su 180 milijardi eura. I mi ulažemo u inostranstvu, tako smo prošle godine investirali 10 milijardi eura izvan naših granica“, kaže pomoćnik ministra ekonomije Jerži Pjetrevič.

Na kraju se vraćamo na početak jer se čini da je Poljska najviše evropskih para uložila u poljoprivredu, proizvodnju i bezbjednost hrane. Najveći uspjeh im je, kažu, što su ubijedili mlade da naprave moderne farme, postanu konkurentni i izađu na strana tržišta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *