Kroz provizije naduvali kamate

Dodajte komentar

Bankari vjerovatno kroz provizije i druge troškove prilikom odobravanja kredita „naduvavaju“ efektivne kamate s obzirom da su nominalne koliko-toliko u padu, kažu ekonomski analitičari komentarišući jučerašnji podatak Centralne banke da aktivne efektivne kamate na novoodobrene kredite u septembru ostvaruju rast, dok pasivne kamate na štednju bilježe pad.

Savjet CBCG juče je saopštio i da je kreditna aktivnost banaka za devet mjeseci porasla 26,1 odsto u odnosu na isti period lani.

Zanimljivo

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da taj podatak ukazuje na visoku tražnju za novcem, koja bi mogla da bude i veća da je regulacija CBCG bila nešto liberalnija.

– Nominalne kamate su sigurno u padu, pa vjerujem da rast efektivne stope ne bi trebalo da bude visok. Ali, i pored toga rast govori da su banke oprezne i bježe od najavljenog ograničavanja kamata. Bankari uvijek nađu neki od troškova koje zaračunavaju prilikom odobravanja kredita – kaže Drecun i dodaje da bankari preko troškova mogu da „peglaju“ nominalnu kamatu koju neznatno smanje.

Jedino na taj način, kaže, mogu da protumačim rast jer nema nekih ekonomskih parametara, s obzirom na rast tražnje, koji bi upućivali na povećanje kamata.Uz sve to, dodaje, imamo u dužem periodu pad kamata na štednju.

Nije normalno

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić za Pobjedu kaže da rast kredita u normalnim ekonomijama uzrokuje pad kamata.

-No, kod nas nije ništa kao u normalnim ekonomijama, pa i pored najava pada efektivnih kamatnih stopa sad dobijamo podatak o rastu kaže Bojanić, dodajući da zadržava rezervu, jer ne zna strukturu ovog rastau septembru.

-Pretpostavljam da su nominalne kamate pale, a efektivne zbog uračunavanja provizija porasle. No, što god da je u pitanju onaj koji uzima kredit ima veći trošak.To je veliki problem, jer ne znam ko više može da trpi tolike kamate – kaže Bojanić.

Podatak o rastu kredita i u ovim uslovima pokazuje, kaže on, da novca nema i da se „spas“ traži u kreditima.

-Bojim se da će sve to da dovede do rasta kredita koji se ne vraćaju kaže on i dodaje da se ništa nije uradilo na restrukturiranju loših kredita i pored najava.

„Švajcarac“ oborio profit

Bankarski sektor je za devet mjeseci ove godine ostvario manji profit.

-Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan, ali na značajno nižem nivou u odnosu na prethodni mjesec usljed primjene Zakona o konverziji CHF kredita u eure saopštili su juče iz CBCG.

Priliv investicija 54,3, odliv 67 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 542,9 miliona, dok se iz zemlje odlilo 56,9 miliona, pokazuju preliminarni podaci CBCG.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile rast, dok je odliv smanjen 33,4 odsto. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 13,3 miliona, a nerezidenti su povukli 43,6 miliona. Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između priliva i odliva, u prvih osam mjeseci iznosile su 485,9 miliona, što je 2,3 puta više nego u uporednom periodu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *