Registracija nove firme u Makedoniji za samo dva sata

3 komentara

U Makedoniji je nakon novina uvedenih u Centralnom registru, na osnovu izmjena u zakonima za trgovinska društva, novu firmu moguće registrovati za samo dva sata, a registracija je besplatna.

Procedura je znatno smanjena uvođenjem “jednošalterskog sistema” za vođenje trgovinskog i registra za druge pravne osobe.

Prema riječima direktora Centralnog registra Andreje Poposkog, izmjenama u zakonskim propisima proces otpočinjanja biznisa pojednostavili su i registracioni agenti, funkcija koju odnedavno mogu da vrše i advokati iz bilo kog mjesta zemlje bez dolaska u sjedište registra u Skoplju.

Makedonija trenutno raspolaže sa 450 agenata i 650 advokata koji su završili neophodne obuke za registraciju privrednih subjekata.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
3 Komentara
  • malo sam upozbat sa prilikama u Makedoniji. Necu da ih kritikujem, ali stvarno se firma brzo otvori i obave se sve procedura oko registracije. Ali muke dolaze posle, inspekcije cesljaju vrlo cesto, vrlo temeljito i imaju vrlo velika diskreciona prava, kazne pljuste samo tako, mala greskica (koja moze i da se naduva ako se ne lobira) vodi do velikih kazni koje su dosta firmi dovela do bankrota.Sto se tice bankrota, zakonski akti su zbunjujuci i nekompletni, sto u praksi donosi velie probleme. Moji parneri tamo kazu> lako se otvori firma ali tesko se zatvara.

  • Ma nigde nije lako voditi firmu. Ali gomila stranih investicija i predstavnistva firmi odlazi upravo u drzave gde su te procedure bar malo pojednostavljene. U Srbiji i dalje mica ubica na salteru ima zadnju rec.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *