Male elektrane poskupljuju struju

Dodajte komentar

Nepostojanje vodoprivrednih osnova, katastra vodotoka i plana razvoja malih hidroelektrana je osnovna barijera njihovom održivom razvoju, zbog čega je neophodno njihovo hitno eliminisanje, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je organizovala nevladina organizacija Grin houm.– Gradnja mHE se pravda potrebom smanjenja deficita električne energije, koji postoji samo ako se računa potrošnja Kombinata aluminijuma, koji je po zakonu obavezan da se sam snabdijeva na tržištu. Izgradnja MHE će značajno uticati na povećanje računa za struju, ne samo kroz subvencioniranu cijenu i obavezan otkup električne energije proizvedene iz mHE, već i kroz obavezan otkup energetske infrastrukture, koju će raditi koncesionari, dok će državne energetske kompanije iamti obavezu da je otkupe – navodi se u saopštenju Grin houma nakon jučerašnjeg okruglog stola „Koraci prema održivom razvoju mHE u Crnoj Gori”.

Oni su naveli da je na osnovu analize zakonodavnih i administrativnih procedura za planiranje i odobravanje projekata mHE, definisano deset najvažnijih nedostataka, odnosno problema koji dovode do neodrživih hidroenergetskih rješenja i devastacije životne sredine.

– Knjučni problem koji zahtijeva hitno rješavanje predstavlja nedostatak vodoprivrednih osnova, odnosno strategije i planova upravljanja vodama, kagastra vodogoka sa ekološkim, hidrološkim i energetskim karakteristikama i vodnog informacionog sistema, objasnili su iz Grin houma.

Zbog toga traže hitnu izradu strategije upravljanja vodama, s obzirom na to da se tretnutno koristi vodoprivredna osnova koja je usvojena 2001. godine na period od deset godina.

Oni su saopštili da novi predlog zakona o energetici definiše akcioni plan korišćenja energije iz obnovljivih izvora, kojim se utvrđuju obim i izvori korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

– Pokazuje se realna potreba da je projekte mHE prtrebno bliže planirati uz definisanje konkretnih vodotoka koji se u periodu od tri godine planiraju za dodjelu koncesija, naveli su iz Grin houma i dodali da pripremaju amandmane na predlog zakona o energetici.

– Iako nijednim zakonom nije propisano da mHE moraju biti lokalizovani izvor energije, opšteprihvaćena definicija je da one predstavljaju distribuirani izvor električne energije koji služi za napajanje udaljenih i ruralnih potrošačkih centara rekli su predstavnici Grin houma.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *