Volkswagen bi skandal mogao stajati 30 milijardi eura, ovo su scenariji za spas

Dodajte komentar

Volkswagen je najavio smanjivanje ulaganja za milijardu eura kako bi mogao namiriti troškove nastale zbog skandala oko emisije izduvnih gasova, piše Financial Times. Preciziraju da VW očekuje plaćanje visokih kazni, troškovi povlačenja vozila i tužbe. VW je za sada izdvojip 6,5 milijardi eura za pokrivanje tih troškova, no neki analitičari vjeruju da će biti potrebno više od 30 milijardi.

U ponedjeljak je kreditna agencija Standard & Poor’s spustila ulagački kreditni rejting kompanije s A na A-, zbog čega će se VW skuplje zaduživati.

Kompanija iduće sedmice planira prodati udjele u holandskom LeasePlanu i japanskom Suzukiju, čime bi mogla prikupiti 5 milijardi eura. No, VW ima deficit od 27 milijardi eura povezano s penzijskim sistemom, a u rezerviuvijek nastoji imati 10 milijardi eura gotovine, kako bi zadržao visoki kreditni rejting.

Financial Times je zato analizirao metode kojima bi VW mogao skupiti sredstva za plaćanje troškova skandala:
Rezanje troškova
Smanjenje ulaganja za 1 milijardu eura godišnje bi mogao biti tek početak. Kompanija je pod pritiskom da smanji prošle godine najavljenih 85,6 milijardi eura ulaganja u nove modele, tehnologije i proizvodne pogone do 2019. Očekuje se da će se i operativni troškovi jako srezati.

VW je prošle godine uložio 11,5 milijardi eura u istraživanje i razvoj, više od bilo koje kompanije u svijetu, a kompanija ima i osam korporativnih aviona.

Dividende
Uprava je izjavila kako je prerano govoriti o smanjenju dividendi koje su objavljene na godišnjoj skupštini na proljeće. Kompanija je za 2014. isplatila dioničarima 2,3 milijarde eura i neki analitičari smatraju da će dividende ove godine biti jako smanjene.
Portfelj
VW ima 12 brendova, među njima su Porsche, Bentley, Škoda i Ducati, a teško da će se odreći nekog od njih. Izglednije je odlaganje povećanja udjela u  FAW-u, kineskom partneru sa 40 na 50 posto, čime bi se uštedjelo do 5 milijardi eura. VW bi mogao prodati i posao s komercijalnim vozilima, kamionima i kombijima, čime bi prema mišljenju analitičara mogao prikupiti 17 milijardi eura.
Prodajom Porsche Holding Salzburga bi VW mogao prikupiti do 5 milijardi eura. Analitičari su u anketi izjavili da kompanija ionako ima previše brendova.
Sponzorstva i nepotrebni troškovi
Kompanija bi se svakako trebala riješiti nepotrebnih ulaganja poput prozirne staklene fabrike u Dresdenu i Bugatti Veyrona, ultra brzog super-auta koji se ručno proizvodio u ateljeu u francuskom dvorcu. Uprkos cijeni od 2,3 miliona eura, analitičari su 2013. procijenili da je na svakom prodatom modelu izgubljeno oko 4,6 miliona.
VW bi mogao smanjiti i troškove na sport i motociklizam. Njegove podružnice imaju udjele u najvećim njemačkim fudbalskim klubovima Bayern Munich, VfL Wolfsburg i FC Ingolstadt 04. VW-ovi Porsche i Audi se takmiče jedan protiv drugog u trci 24-sata Le Mansa, piše FT, a prenosi Bankagazine.
TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *