Walmart za jedan dan izgubio 22 milijarde dolara

Dodajte komentar

Akcije američkog trgovinskog lanca Walmart a pretrpele su najveći pad vrijednosti u poslednjih 27 godina, izgubivši za samo jedan dan 22 milijarde dolara na berzi.

“Profit će biti umanjen za 6,0 do 12,0 odsto u fiskalnoj 2017. godini, koja se završava u januaru te godine”, navedeno je u saopštenju Walmarta, dok su analitičari koji su učestvovali u “Blumbergovoj” anketi očekivali prosječan rast dobiti od 4,0 odsto.

Tokom redovnog trgovanja na berzi, akcije Walmart a su pale za 10,0 odsto na 60,03 dolara, što je najveći pad od januara 1988. godine, zbog čega je tržišna vrijednost kompanije, u samo jednom danu, umanjena za 22 milijarde dolara, javlja agencija Rojters.

“Blumberg” podseća da su od početka ove godine akcije Walmart a izgubile 22 odsto vrijednosti.

U sklopu nastojanja da poveća obim prodaje, Walmart je počeo da ubrizgava sredstva u svoju radnu snagu, kao i u razvijanje onlajn trgovine, što su, kako navodi njujorška agencija, investicije koje će se nastaviti i u fiskalnoj 2017. godine.

Naime, Walmart je u aprilu zarade zaposlenih povećao na devet dolara po satu, a naredne godine planira da ih poveća na najmanje deset dolara. Iz tog razloga, ovogodišnji troškovi kompanije su uvećani za milijardu dolara, a u narednoj godini će iznositi 1,5 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *