Koliko zarađuju top menadžeri u Hrvatskoj?

Dodajte komentar

Vrhunski menadžeri u Hrvatskoj primaju plate koje su tek malo iznad dvostruke prosječne plate u toj zemlji. Njihova plata je 115 odsto veća od prosjeka, a među najplaćenijim su zanimanja iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala, telekomunikacija, upravljanja kvalitetom i informacionih tehnologija, pokazalo je istraživanje koje je sproveo portal MojaPlaća.hr.

Istraživanje je obuhvatilo 345 radnih mjesta iz 36 djelatnosti, a pokazalo je da je u trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plata u Hrvatskoj iznosila 5.397 kuna (701 euro), što je za dva odsto više nego u prethodnom kvartalu i dva odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stručnjaci iz područja tehnologije i razvoja imaju plate koje su 55 odsto veće od prosjeka, iz ljudskih potencijala 37 odsto više, telekomunikacija 35 odsto, a iz oblasti upravljanja kvalitetom za 31 procenat i iz informacionih tehnologija za 29 odsto.

Anketa je pokazala, takođe, da osobe sa završenim fakultetom imaju 51 odsto veću platu u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem i ujedno 21 odsto veću od prosečne, dok završeni magisterijum ili doktorat povećava platu u prosjeku za čak 105 procenata u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu platu, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20 odsto nižu zaradu, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 64 odsto veću platu od prosjeka.

Najmanje prosječne plate imaju radnici u pomoćnim zanimanjima koji primaju 43 odsto manje od prosjeka, zatim u uslužnim djelatnostima 36 odsto manje, dok su plate u tekstilnoj i kožnoj industriji 36 odsto manje od prosjeka.

Istraživanje je pokazalo i da su u posljednja tri mjeseca muškarci imali u prosjeku devet odsto veću platu od žena. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.618 kuna, a žene 5.144 kune.

Plate u privatnim firmama u stranom vlasništvu veće su za 13 odsto od prosjeka i iznose u prosjeku 6.098 kuna, dok su u firmama u pretežno domaćem vlasništvu najniže (izuzev udruženja) i iznose 5.042 kune, što je za sedam odsto manje od prosjeka.

Primanja u državnim preduzećima su za sedam odsto veća od prosjeka i iznose 5.771 kunu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *