Zašto je dizel jeftiniji od benzina?

Dodajte komentar

Dovoljan je jedan pogled na cjenovnike na njemačkim benzinskim stanicama i svakome je jasno: dizel je osjetno jeftiniji od benzina. Na jednoj pumpi u Bonu na dan pisanja ovog članka litar dizela je koštao 1,06 eura, a litra benzina 1,29 eura.

Razlog su različite stope poreza na mineralna ulja. Na litar dizela država „zaradi“ 47 centi, a na litar benzina 65 centi. “A onda se na to još zaračuna porez na promet”, kaže Jürgen Albrecht iz ADAC-a, najvećeg auto-moto kluba u Njemačkoj. ”Konačno poreska razlika iznosi oko 22 centa po litru.”

Kao opravdanje za poreske olakšice za dizel-gorivo, zakonodavac navodi evropski teretni saobraćaj. Kamioni, ali i lokomotive teretnih vozova troše dizel. “Promet robe je izložen evropskoj konkurenciji, i druge zemlje imaju slične poreske diferencije”, dodaje ADAC-ov stručnjak Albrecht za DW.

Kako bi se izbjeglo da i “obični” vozači profitiraju od poreske olakšice koja je izmišljena zapravo samo za teretni saobraćaj, u Njemačkoj je porez na pojedine dizelaše (“Kfz-Steuer”) više nego za benzince. Osim toga valja dodati i da su dizelaši skuplji zbog viših troškova proizvodnje, često i po nekoliko hiljada eura.

Od čega zavisi isplati li se finansijski kupovina dizelaša? Od broja pređenih kilometara. U prosjeku jedan automobil u Njemačkoj godišnje prevali 12.000 kilometara. Oni koji puno voze, na primjer službeni auto ili taksisti koji godišnje prevale i po 100.000 kilometara, nabavkom dizelaša štede novac. Puno novca. Prosječni vozači, ili ljudi koji samo povremeno koriste vozilo, morali bi se u načelu odlučiti za benzince – čisto iz finansijske kalkulacije.

Statistički podaci o registraciji novih vozila pokazuju ipak da su dizelaši sve popularniji. U 1999. godini svaki peto novo osobno vozilo je koristilo dizel, a u prošloj skoro svako drugo (47%).

Finansijski to i nema puno smisla, obzirom da u Njemačkoj opada broj prevezenih kilometara (po vozilu). Razlozi su više psihološke prirode , pretpostavlja Jürgen Albrecht iz ADAC-a: “Cijene goriva su godinama rasle, pad cijena u posljednje vrijeme je tu izuzetak. Zbog toga se u fokusu našla potrošnja vozila.“ Obzirom da dizelaši osim toga manje troše po apsolviranom kilometru, mnogim se kupcima atraktivnom čini opcija nabavke takvih vozila: „Toči se manje, a po litru goriva se i plaća manje.“

Poslovni dnevnik, DW

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *