EU podstiče nebankarsko kreditiranje kako bi pogurala ekonomski rast

Dodajte komentar

Šef Evropske unije za finansijske usluge EU predstavio je široku lepezu mjera za podsticanja nebankarskog kreditiranja u Evropi u srijedu, u pokušaju da ponovno podigne padajuća ulaganja koja prijete ekonomskom rastu.

Takozvani Plan unije tržišta kapitala inaugurisan je budući da samo oko trećina poslovnog kreditiranja u EU dolazi iz nebankarskog sektora, kao što su dionice i obveznice, daleko manje od 70 posto u SAD-u.

“Želim da unija tržišta kapitala pomogne evropskim kompanijama … koje imaju širi raspon izvora finansiranja”, rekao je Britanac Jonathan Hill, evropski povjerenik za finansijske usluge.

“Želim da srušim barijere kako bi kapital lakše tekao slobodno kroz svih 28 zemalja članica”, dodao je.

Reforme koje predlaže izvršno tijelo EU-a su pokušaj razbijanja zavisnosti od evropskih banaka, a koje je oštro srezalo kreditiranje u svjetlu finansijske krize padom Lehman Brothersa u 2008. godini.

Komisija smatra da nedostatak mogućnosti takođe ispumpava preduzetnički kapital i onemogućava Evropu da njena vlastita Silicijumska dolina bude sposobna stvoriti tech divove koji će se takmičiti sa Facebookom ili Googleom.

Prvi konkretan korak u Hillovom predlogu je okvir za oživljavanje tzv. asset backed security tržišta.

To podrazumijeva da banke prepakuju kredite za pojedince i male preduzetnike – kao što su auto krediti ili hipoteke – u finansijski instrument koji onda može biti prodat glavnim investitorima.

Hill je takođe objavio predlog o privlačenju finansiranja dugoročnih investicionih projekata u saradnji s ambicioznim investicionim planom EU-a, ključnog elementa politike čelnika komisije Jean-Claude Junckera.

Predloge je široko pozdravio finansijski sektor, koji će iskoristiti priliku EU za ublažavanje finansijske regulacije koji je uvedena u borbi protiv krize.

“Evropska komisija konačno ostavlja postkriznu fazu iza i traži načine da postavi biznis na čelo rasta i protok kapitala preko granica Evrope”, rekao je član Evropskog parlamenta Kay Swinburne, iz konzervativne ECR grupe.

No, kritičari upozoravaju da se predlozi oslanjaju previše usko na oživljavanje podrške kreditiranju bez rješavanja “uzroka” mutne ekonomije u Evropi.

“Iako se rasprava o uniji tržišta kapitala fokusira isključivo na to kako finansirati ekonomiju, jednako važna rasprava je o tome šta mi finansiramo”, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikata i aktivista, uključujući snažnu Evropsku konfederaciju sindikata.

Izvor: Biznis/Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *