MMF: Era niskih kamatnih stopa došla do kraja

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond je upozorio kompanije iz zemalja u razvoju, koje su zajedno nagomilale dugove, da se era niskih kamatnih stopa približila kraju,

Ovo upozorenje je stiglo nakon što su kompanije nagomilale dug na rekordnih 18 biliona dolara, javlja Rojters.

U najnovijem izvještaju “Globalna finansijska stabilnost”, MMF je ukazao da je najveći rast koeficijenta zaduženosti tj. odnosa dugoročnog duga kompanije prema ukupnom akcijskom kapitalu, registrovan u “ranjivijim sektorima”, kao što su građevinarstvo, rudarstvo, nafta i gas, koji su, kako ocjenjuje Fond, naročito izloženi aktuelnim rizicima.

Posmatrano po regionima, najupečatljiviji preokret je evidentiran u Kini i Latinskoj Americi, gdje ukupan korporativni koeficijent zaduženosti iznosi 120 odsto i 110 odsto, respektivno, dok je taj koeficijent u građevinskim sektorima tih regiona blizu 275 i 200 odsto, navodi Rojters.

“Očigledno je da raste zabrinutost zbog trenda porasta koeficijenta zaduženosti u posljednjih nekoliko godina, jer je većini finansijskih kriza na tržištima u razvoju prethodio ubrzan rast tog koeficijenta”, navodi se u izvještaju.

MMF je, takođe, upozorio da su godine rekordno niskih kamatnih stopa omogućile kompanijama iz tržišta u razvoju da emituju nove obveznice, po boljim uslovima.

“Ako su rastući koeficijent zaduživanja i emitovanje novih obveznica bili pod uticajem spoljnih faktora (niskih globalnih kamatnih stopa), onda su te kompanije izloženije pooštravanju globalnih finansijskih uslova”, navodi se u izvještaju.

Osim toga, MMF je pozvao zemlje u razvoju da pomno prate na aktivnosti svojih velikih kompanija, jer globalno okruženje počinje da se mijenja.

B92, Tanjug

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *