Nafta u raljama posrnule Kine i SAD

Dodajte komentar

Cijene nafte su pale jer investitori i dalje tragaju za novim signalima u vezi sa zdravljem kineske i američke ekonomije, vodećih svjetskih potrošača sirove nafte.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u novembru pojeftinila je za 48 centi, na 45,22 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent”, takođe za novembarsku isporuku, pala za 50 centi, na 48,1 dolara u današnjoj popodnevnoj trgovini na azijskom tržištu, izveštava Frans pres.

Tržišta je prošle nedjelje uzdrmala vijest da je ključni pokazatelj proizvodnih aktivnosti u Kini pao na najniži nivo u šest i po godina u septembru, što je najnoviji znak usporavanja rasta druge najveće privrede na svijetu.

“Za većinu sirovina će ‘obrušavanje’ u Kini biti daleko veća prijetnja nego postupno pooštravanje monetarne politike američke Uprave federalnih rezervi (Fed)”, ocjenjuju iz istraživačke kompanije Kapital ekonomiks.

Prema njihovoj ocjeni podaci o proizvodnji vjerovatno će se poboljšati tokom ostatka godine.

Američka Uprava federalnih rezervi je odustala od povećanja kamatnih stopa na sastanku u septembu, ali je šefica Feda Dženet Jelen u četvrtak izjavila da ona i dalje očekuje podizanje kamata ove godine, kao i da zabrinutost zbog slabijeg globalnog rasta vjerovatno neće uticati na taj plan.

“Fokus će po svemu sudeći i ove nedjelje ostati na Kini, posebno na tržištu akcija, koja su nedavno pokazala znake stabilizacije, kao i na predstojećem izvještaju o zaposlenosti u SAD, u petak”, navodi se u tržišnom komentaru Kapital ekonomiksa.

Povećanje kamatnih stopa će vjerovatno podstaknuti američku valutu, poskupljujući tako cijenu nafte u dolarima za zemlje sa slabijim valutama, što će naškoditi potražnji.

Cijene su takođe pod pritiskom zbog mogućnosti vraćanja iranske nafte na prezasićeno tržište nakon postizanja nuklearnog sporazuma Teherana s velikim silama u julu.

Prema sporazumu, Zapad će ukinuti ekonomske sankcije ako Iran obuzda svoje nuklearne ambicije, što bi toj zemlji omogućilo da poveća svoj izvoz nafte. Teheran je demantovao tvrdnje zapada da namjerava da napravi atomsku bombu.

Očekuje se da će cijene nafte biti nestabilne tokom ove sedmice, kažu analitičari.

“Bez značajnijih privrednih pokazatelja ove nedjelje, osim stope nezaposlenosti u SAD sljedećeg petka, cijene sirove nafte i dalje će biti na klackalici”, izjavio je direktor odsjeka za naftu i gas u azijsko-pacifičkom regionu kompanije EY, Sandživ Gupta.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *