U ovoj godini rast BDP-a 4,3 odsto

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod BDP Crne Gore u ovoj godini će, na osnovu do sada dostupnih informacija o turističkoj sezoni i kretanju drugih makropodataka, porasti 4,3 odsto, saopštila je nakon današnje sjednice Vlade, generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović.Ona je, kazala da je danas usvojen Prijedlog projekcija makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period do 2018. godine, kazala da je realna stopa rasta u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine prema podacima Monstata iznosila 3,2 odsto, dok procjena Minsitarstva pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren rast od 3,6 odsto.

“Pozitivan uticaj na rast su imali svi sektori, a posebno građevinarstvo i turizam”, kazala je Krsmanović.

Prema njenim riječima, za period do 2018. godine predviđa se prosječan rast BDP-a od 3,8 odsto.

“U narednoj godini će rast iznositi 4,1 odsto, u 2017. godini četiri odsto, a u 2018. godini tri odsto”, precizirala je Krsmanović.

U istom periodu, kako je navela, se očekuje blago povećanje cijena prvenstveno zbog značajnijih investicionih aktivnosti koje se očekuju u narednoj godini i jačanja ekonomske aktivnosti.

Kada je u pitanju fiskalna pozicija u ovoj godini, Krsmanović je saopštila da su prihodi budžeta za prvih osam mjeseci ove godine iznosili 839,8 miliona eura, što je 23,2 odsto procijenjenog BDP-a.

“Planirani prihodi u posmatranom periodu su iznosili 834 miliona eura, tako da je plan ostvarenja veći 5,8 miliona eura. U odnosu na isti period prošle godine prihodi su veći 17,8 miliona ili 2,2 odsto”, dodala je Krsmanović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *