Šta sve posjeduje najbogatiji čovjek na svijetu?

Dodajte komentar

Bil Gejts je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, čija je vrijednost 79.3 milijarde dolara, po magazinu Forbes. On se takođe smatra jednom od najuticajnijih ličnosti današnjice, a rođen je 28. oktobra 1955.godine. On je biznismen, futurista i filantrop, osnivač i predsjednik Microsoft korporacije.

Veoma rano je krenuo da se interesuje za softver, pa je svoj programerski život započeo već sa 13 godina. Danas, on se smatra čovjekom koji je napravio revoluciju u svijetu kompjutera, svojim izumima koji su prije svega okrenuti korisnicima i agresivnom pristupu biznisu.

Čitanje, učenje i idejni sastanci smatraju se glavnim, odnosno krucijalnim dijelom njegovog poslovanja. On je napustio Harvard univerzitet i postao najbogatiji čovek svijeta. U jednom momentu bio je odmah iza Karlosa Slima, jer je donirao 30 milijardi dolara u humanitarne svrhe. On je, takođe, cijenjeni filantrop – zajedno sa svojom suprugom osnovao je Bill & Melinda Gates fondaciju, koja je najveća svjetska humanitarna fondacija, sa transparentnim poslovanjem.

Kroz njegovu fondaciju, najbogatiji amerikanci se trude da iskorijene siromaštvo, kao i da obezbijede podršku za poboljšanje zdravstvenih uslova u siromašnim zemljama.

Nekretnine Bila Gejtsa

Xanadu 2.0

kuća 2

Ovaj milijarder živi u ultra modernoj vili, koja je dizajnirana u stilu luksuzne lože. Ima svoju privatnu plažu i površinu od oko 6.600 m2. Poznata je po svojoj vrhunskoj tehnologiji, a izgrađena je u strani jednog brda koje gleda prema jezeru Vašington. Ima sedam spavaćih soba, dvadeset četiri kupatila, šest kuhinja i isto toliko kamina.

Dekor: veliki broj inovatnivnih tehnologija primijenjeno je na fascinantne načine, kako bi ova vila što udobnija. Sedam vrsta kamena, pored velike količine drveta i stakla kreiraju njen enterijer. Ima grandioznu biblioteku sa kupolastim krovom i okulusom. Pored toga, ova vila ima i bazen olimpijske veličine, sa podvodnim muzičkim sistemom i dnom koje je oslikano motivom fosila. Što se tiče mogućnosti za fitness i wellness, ova vila ima saunu, parnu sobu, sobu sa trambulinom i još mnogo toga. Tu je i art deko kućni bioskop sa 20 sjedišta, koji ima površinu od oko 150 m2, a čitav jedan zid prekriva glomazni ekran za projekcije. Pored toga, tu je i garaža za četiri automobila.

Tehnologija: stotine mikrokompjutera koriste se u ovoj vili svakodnevno, i olakšavaju dnevne obaveze. Osvjetljenje se kontroliše kompjuterski, pa se postepeno pali kada stignete kući. Zvučnici koji su sakriveni ispod tapeta prenose muziku iz sobe u sobu. Portabilni touch pad kontroliše sve – od televizora, preko temperature i osvjetljenja.

Bil Gejts i privatna ostrva

Ovaj milijarder zaradio je pravo bogatstvo uz pomoć svoje Microsoft kompanije, pa je sam sebe zasluženo počastio jednim privatnim ostrvom – u pitanju je najveće privatno ostrvo u Belizu, koje se zove Grand Bogue Caye. Ovaj komad zemlje poznat je po superiornim plažama i raznovrsnom morskom životu, koji se sastoji od sunđera, morskih zvijezda i delfina. Boja vode se u ovom dijelu mijenja, pa od tamno plave postaje blijedo zelena, što samo doprinosi magiji i ljepoti ovog mjesta. Takođe, Bil ima mogućnosti da unovči svoje ostrvo, jer na njemu postoji dosta prostora za razvoj odmarališta i turizma.

Hobiji

Bil Gejts voli da čita magazine i žurnale, pa tako redovno čita svaku stranu Wall Street žurnala i Business Week magazine. S vremena na vrijeme, voli da prelista časopise People i Time, a u sklopu svog imanja posjeduje i veoma intrigantnu biblioteku.

Automobili

1999 Porsche 911 kabriolet

auto 1

Porsche 911 Carrera je automobil koji predstavlja ljubav na prvi pogled. To je mnogo više od običnog automobila, jer ima nevjerovatnu vizuelnu privlačnost i siluetu. Ispod njegove haube nalazi se 3.4 litarski motor sa 6 cilindara i 24 ventila, koji ima 296 KS. Motor ima vodeno hlađenje i dostiže brzinu od 100 km/h za samo 5 sekundi. S obzirom na to da je veliki ljubitelj automobila, Bil Gejts je kupio personalizovanu verziju ovog modela, sa detaljima od nerđajućeg čelika. Cijena ovog modela je 74.460 dolara.

1988 Porsche 959 Coupe

auto 2

Ovaj automobil je nekada bio najbrži ulični, legalni automobil, a ima veoma naprednu tehnologiju. Samo 337 modela ovog automobila je proizvedeno, tako da je ovo pravi kolekcionarski model. Postoji interesantna priča koja je vezana za Bil Gejtsov 959 Porsche. Navodno, on je iskoristio svoju moć kako bi uticao na zakon, odnosno dobio legalizaciju ovog modela, i napisao je kompjuterski program koji je simulirao vožnju ovog automobila, što je dovelo do njegove legalizacije.

Porsche 930 Turbo

Ovaj automobil je kupio tokom ranih dana uspjeha njegove Microsoft kompanije. Ovo je bio najbrži automobil u Njemačkoj, u vreme kada je bio proizveden, a ima motor sa 256 KS. Može dostići brzinu od 100 km/h za samo 5.2 sekunde, dok mu je maksimalna brzina 246 km/h.

Omiljene destinacija za odmor

Bil za svoj odmor najradije bira Apussuit Adventure kamp, udaljenu skijašku destinaciju, koja se nalazi samo 15 km od zapadnog Grenlanda. Kada god da želi da se odmori, on uskoči u svoj helikopter i dođe do ovog mjesta, gdje možemo sresti veoma, veoma mali broj posjetilaca.

Bill and Melinda Gates fondacija

Ova fondacija osnovana je 1994.godine, nakon smrti Bilove majke Meri. Prvobitno je nosila naziv William H. Gates fondacija, da bi 1999.godine dobila ime koje i sada nosi. Sa fondom od 30 milijardi dolara, ovo je najveća svjetska filantropska organizacija, koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta zdravlja i smanjenje siromaštva.

Bill Gates kolekcionarski predmeti

Codex Leicester (knjiga)

davinci

Ovu knjigu, Bil je kupio 1994.godine, na aukciji, po cijeni od 30.8 miliona dolara, pa je stoga ovo najskuplja knjiga svijeta. U pitanju je jedna od najčuvenijih knjiga Leonarda da Vinčija, u kojoj su dokumentovana razna naučna otkrića i zapisi. Nazvana je po Tomasu Kuku, a nudi nam retke poglede u posmatranja i teorije koje je Leonardo uglavnom imaju u polju astronomije. Kao veliki fan Leonardovog rada, Bil je rekao o svojoj kupovini: “Da, veoma sam srećan što posjedujem ovu svesku. Zapravo, sjećam se da sam jedne noći otišao kući i rekao svojoj supruzi da ću kupiti svesku. Ona nije shvatila da je riječ o nečemu velikom. Rekao sam ne, ovo je veoma važna sveska, Codex Leicester, jedna od svezaka Leonarda da Vinčija. Ja mu se lično divim jer je kreirao svoju sopstvenu nauku, i razumio je razne stvari koje drugi naučnici tog vremena nisu shvatali. Njegov rad je nevjerovatan”.

Lost on the Grand Banks (slika)

Ovo ulje na platnu Bil je kupio 1998.godine, po cijeni od 36 miliona dolara, što je čini najskupljom američkom slikom. Na njoj možemo vidjeti rad američkog slikara Vinsloa Homera, koji je u svojim radovima često koristio morske subjekte.

Polo Crowd (slika)

Slika Džordža Belousa, odnosno remek djelo 1910.godine, decembra 1999.godine našlo je svog novog vlasnika – kupio ju je Bil Gejts, po cijeni od 28 miliona dolara. Belous je inače neverovatni slikar realista, čije su slike uglavnom predstavljale haos i okrutnost urbane klase Njujorka.

Luxlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *