Cipras objavio sastav nove vlade, ministar finansija ponovo Euklid Cakalatos

Dodajte komentar

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras objavio je sastav svoje nove vlade, a na mjesto ministra finansija ponovo je imenovao marksisitičkoga ekonomistu Euklida Cakalotosa, koji je obrazovan u Velikoj Britaniji.

Cakalotos je, kako navodi Reuters, ugledni pregovarač, koji će pokušati da uvjeri evropske partnere da vlada neće odustati o reformi.
Cakalotos je rođen u Holandiji i obrazovan u Velikoj Britaniji. Član je frakcije “53” stranke Siriza, čiji su neki pripadnici nedavno izrazili zabrinutost da se stranka odvaja od izvornih ljevičarskih vrijednosti, kako bi ostala na vlasti.

http://twitter.com/tsipras_eu/status/646030805500870657/photo/1

Premoćno pobijedili desnicu

Podsjetimo, grčki birači u nedjelju su izašli na birališta kako bi drugi put ove godine izabrali parlament, a zadnje ankete pred izbore davale su minimalnu prednost Ciprasovoj Sirizi pred konzervativnom Novom demokratijom Vangelisa Meimarakisa.

Ipak, Ciprasova Siriza je osvojila čak 145 mjesta u parlamentu od 300 zastupnika, što je samo četiri manje nego što je dobila na januarskim izborima. Stranka Nezavisni Grci, koja se protivi štednji, ali se slaže sa Sirizom oko nekih drugih stvari, dobila je deset mandata; Nova demokratija dobila je 75 mjesta, a Zlatna zora 18.

Na posljednjem skupu Cipras je poručio da će pobjeda Sirize, stranke radikalne ljevice biti “odlučujući rezultat” za Evropu i “poruka” drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje i pritom naveo tri zemlje eurozone, Španiju, Irsku i Portugal. S obzirom da Grčka mora da podmiruje svoje obveze prema programu zajma od 86 milijarda eura, novog – starog premijera Aleksisa Ciprasa i njegovu vladu ne očekuje nimalo lak posao.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *