Izbori u Grčkoj: Siriza ponovo pobijedila

Dodajte komentar

Predsjednik grčke stranke Nova Demokratija Vangelis Meimarakis upravo je priznao poraz na parlamentarnim izborima, piše Guardian. “Rezultati potvrđuju da su Siriza i Aleksis Cipras pobjednici, i ovim putem im čestitam”, izjavio je on.Nakon 25 posto prebrojanih glasova Siriza osvaja 35.33 posto glasova, odnosno 144 mjesta u parlamentu, a Nova Demokratija 28.16 posto što bi joj donijelo 75 mjesta u parlamentu. Treća je neonacistička stranka Zlatna zora s 7.29 posto (20 mjesta), a četvrti PAsok s 17 mjesta odnosno 6.47 posto glasova.

Grčki birači danas su izašli na birališta kako bi drugi put ove godine izabrali parlament, a zadnje ankete pred izbore davale su minimalnu prednost Ciprasovoj Sirizi pred konzervativnom Novom Demokratijom Vangelisa Meimarakisa.
Na posljednjem skupu Cipras je poručio da će pobjeda Sirize, stranke radikalne ljevice biti “odlučujući rezultat” za Evropu i “poruka” drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje i pritom naveo tri zemlje eurozone, Španiju, Irsku i Portugal.

S obzirom da Grčka treba da podmiruje svoje obveze prema programu zajma od 86 milijarda eura, Evropska unija i vodeće evropske prestolnice priželjkuju da izbori završe stvaranjem široke koalicije. Ali Siriza i Nova Demokratija, iako se obje obvezuju da će poštovati uslove otplate zajmova, razilaze se u ključnim pitanjima reforma kao što su liberalizacija tržišta rada, kolektivni ugovori i migrantska krize koja snažno pogađa Grčku.

Siriza isključuje bilo kakvu mogućnost velike koalicije s Novom Demokratijom. “Ključno pitanje na biračkom listiću je hoćemo li imati naprednu snagu sa Sirizom ili konzervativnu s Novom Demokratijom”, ustvrdio je Cipras. Meimarakis je u kampanji isticao nevjerodostojnost Sirize, koja je u došla na vlast s obećanjem da će ukinuti mjere štednje, a onda je promijenila plan.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *