Kamen temeljac za drugi blok TE do kraja godine

Dodajte komentar

Kament temeljac za drugi blok Termoelektrane (TE) u Pljevljima definitivno će biti postavljen do kraja godine, potvrđeno je Vikend novinama iz više izvora. Samim tim, početak gradnje dugo odlaganog energetskog projekta od izuzetne važnosti za crnogorsku ekonomiju mogao bi da počne tokom naredne godine.Da izgradnja drugog bloka kasni priznala je i Vlada Crne Gore. U Izvještaju o statusu infrastrukturnih projekata konstatovano je da u toku razrada modela formiranja projektne kompanije za implementaciju projekta (SPV) u kojem će naša Vlada imati vlasništvo od 51 odsto, a Elektroprivreda (EPCG) 49 odsto.

“Aktivnosti koje se planiraju do kraja godine na implementaciji projekta će se sprovoditi u skladu sa planovima kao i ugovaranju posla sa najpovoljnijim ponuđačem i pripremnim aktivnostima za početak radova na projektu”, navodi se u Izvještaju.

Međutim, jedan od glavnih razloga višegodišnjeg odlaganja projekta izgradnje drugog bloka TE predstavlja nemogućnost dogovora Vlade i italijanske kompanije A2A o nastavku saradnje u Elektroprivredi koja će biti glavni finansijer izgradnje drugog bloka. Kako sada stvari stoje, A2A je pred odlaskom iz EPCG, ali to neće uzdrmati ovaj projekat jer je već ranije saopšteno da će se u gradnju drugog bloka TE krenuti sa ili bez italijanske kompanije.

EU upozorenje

U gradnju drugog bloka mora se krenuti veoma brzo i zbog činjenice da je iz EU stiglo upozorenje da bi u zemljama balkanskog regiona, zbog zastarjelosti i nezadovoljavanja standarda EU, trebalo da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana, među kojima je i naša u Pljevljima.

Ipak, iako kasni početak gradnje glavni izvođač je već od ranije poznat. Odbor direktora EPCG prihvatio je izvještaj Komisije u kojem se navodi da je od devet prikupljenih ponuda za izgradnju drugog bloka, najpovoljnija ponuda firme Skoda Praha. Češka kompanija je ponudila da izgradi drugi blok snage 254 MW sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 338,5 miliona eura. Takođe, novi blok će odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštiti okoline prema svim direktivama EU.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *