Načini da upropastite CV – šta nikako ne pisati

Dodajte komentar

Posebno u vrijeme krize i sve težeg pronalaska posla bitno je kako ste napisali biografiju. Ovo su neke od grešaka koje vam umanjuju šanse za prolazak u drugi krug razgovora za posao.

Nemojte pisati o ličnim stavovima i ciljevima

Više nego prije sada se radi o kompaniji, a ne o kandidatu. Zbog toga često subjektivne izjave, želje, snovi i misije u biografiji nemaju mjesta. Poslodavcima nije previše stalo do toga kako mogu pomoći vama, kako se mogu uklopiti u vaš život ili kako mogu riješiti vaš problem. I sve to još i prije nego vas zaposle. Umjesto takvih izjava napišite „objektivnije“ činjenice zašto želite da radite u toj kompaniji te koje vi imate sposobnosti i znanja koja mogu koristiti poslodavcu.

Nemojte koristiti jedan univerzalni CV za sve poslove

Jedna od češćih grešaka prilikom traženja posla je da kandidat napravi jedan CV i šalje ga za sva radna mjesta na koja se prijavljuje. Morate se posvetiti svakom oglasu. Pogledajte što se tačno u oglasu traži i to naglasite u svojoj biografiji. Dakle, prilagodite biografiju poslodavcu. Možda to zahtjeva više posla, ali nudi i više mogućnosti. Što budete konkretniji to su veće šanse da vas pozovu na razgovor.

Nemojte biti opisni

Bez obzira da li imaju službu koja se bavi zapošljavanjem ili ne, poslodavci ne žele satima da čitaju biografije kandidata. Ako imate opširan CV postoji mogućnost da od toliko informacija poslodavac neće primijetiti bitno. Pročistite CV, a nevažne činjenice koje želite da naglasite dodajte na kraju.

Nemojte besciljno navoditi iskustva

Ukoliko se traži iskustvo za radno mjesto vjerovatno nemate velike šanse ako nemate iskustva. Ali pokušajte povući paralelu između starih poslova i novih. Ako ste npr. bili profesor u školi, morali ste imati određene manadžerske vještine koje su potrebne za vođenje tima tako da to može biti vaša prednost i iskustvo. Bitno je prezentovati činjenice na pravi način. Nema smisla samo nabrojiti iskustva iz čega se ne može ništa zaključiti niti shvatiti kompetentnost kandidata.

Ne pretjerujte s detaljima

Nevažni detalji ne moraju da se nađu u biografiji. Naravno, što su nevažne sitnice za jednu prijavu mogu kod drugog oglasa biti ključni detalji. Stoga prilagodite CV. Ali u većini slučajeva ime roditelja i njihova stručna sprema je nevažno, kao i kakve ste ocjene imali u osnovnoj školi i kojim ste se sportom bavili, te da li vas vaši prijatelji smatraju odgovornom osobom…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *