Cipras podnio ostavku

Dodajte komentar

Premijer Grčke Aleksis Cipras podnio je ostavku. Prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće najvjerovatnije održani 20. septembra, izjavio je danas jedan zvaničnik grčke vlade.

Grčki premijer Aleksis Cipras je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savjetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Prema medijima, u opticaju su bila da termina ili da izbori budu u periodu od 15-20. septembra ili u oktobru.

Spekulacije o održavanju prijevremenih izbora u Grčkoj pojačale su se posljednjih dana pošto su neki od savjetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore, prenijela je agencija Rojters.

Centralni komitet Sirize odlučio je prije tri nedjelje da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio Cipras.

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljanog zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mjera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *