Kineske berze ponovo u padu

Dodajte komentar

Indeks šangajske berze potonuo je danas više od šest odsto, zabilježivši najveći pad u posljednje tri nedjelje, u svjetlu zabrinutosti zbog usporavanja kineske ekonomije i obećanja zvaničnog Pekinga da će pružiti podršku berzama, navode trgovci. 

Šangajski kompozitni indeks pao je 6,15 odsto, na 3.748,16 poena, što je njegov najveći pad od 27. jula, kada je potonuo 8,48 odsto, najviše u posljednjih osam godina, prenosi agencija Frans pres.

Šenženski kompozitni indeks, vodeći indeks druge kineske berze, pao je 6,58 odsto, na 2.174,42 poena.

„Tržištu nedostaje podsticaj za rast akcija, nema značajnijih pozitivnih vijesti. Na kratak rok, akcije će vjerovatno još slabiti“, rekao je za Frans pres analitičar firme Nortist sekjuritiz, Šen Džengjang.

Slabljenje privrede i prošlonedjeljna iznenađujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti da stabilizuju akcije.

Kina je prošle nedjelje devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svjetske privrede.

Kineska komisija za hartije od vrijednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedjelje sredinom juna.

Najveći berzanski gubitnici danas su bile željezničke kompanije. Akcije firme Čajna rejlvej erju pale su 10 odsto, koliko iznosi dnevni limit, a Čajna rejlvej konstrakšna 9,87 odsto.

Poslije eksplozija u lučkom gradu Tjencinu, akcije te luke su danas u Šangaju pale 10 odsto, koliko su potonule i akcije kompanije Tjencin binhai enerdži end development.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *