Najlošija godina za McDonald’s od 1970.

Dodajte komentar

McDonald’s do kraja ove godine planira u SAD-u da zatvori 59 restorana više nego što će ih otvoriti što se nije dogodilo u 45 godina. Situacija u kojoj najpoznatiji lanac brze prehrane zatvara više objekata nego što otvara novih posljedica je kompanijina rezanja troškova.

McDonald’s ove godine planira da zatvori ukupno 184 restorana, a otvoriti tek 125 novih. Osim u Americi, zatvaranja podružnica planirana su na globalnom nivou kako bi sanirali štetu najvećeg pada prodaje u posljednjih deset godina.

U SAD-u, koji čini 32 posto ukupnih McDonaldsovih prihoda, pad prodaje bilježi se u sedam uzastopnih tromjesečja.

Razlog je što su Amerikanci sve skloniji alternativnim verzijama brze prehrane, poput Chipotle Mexican Grilla, koji svojim mušterijama dozvoljava samostalno kreiranje jela. Iz McDonald’sa su pad prodaje komentisali kako njihovi istaknuti proizvodi i promocije nisu postigli očekivani odgovor potrošača uslijed rastuće konkurentske djelatnosti. U aprilu su se mogle čuti McDonald’sove najave o zatvaranju oko 700 restorana širom svijeta, od čega njih 350 u Kini, Japanu i SAD-u. McDonald’sovi prihodi u prvoj su polovini godine  pali za 10 posto na 12,5 milijardi dolara, a neto dobit za 22 posto, na dvije milijarde dolara.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *