PR sektor vrijedan 13,5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Kroz sektor odnosa s javnošću u svijetu, u kom dominiraju američke firme, godišnje prođe 13,5 milijardi dolara, to predstavlja globalni rast od 7 odsto, zaključak je ovogodišnjeg Svjetskog izvještaja o odnosima s javnošću.

The Holmes Report i ICCO prikupili su podatke od preko 400 firmi za odnose s javnošću iz cijelog svijeta, koji pokazuju da su javne PR firme u 2014. zabiležile rast prihoda od 3,5 odsto, a privatne od čak 8,7 procenata, što jasno pokazuje da nezavisne agencije polako preuzimaju primat na tržištu.

Takođe valja istaći da je u sektoru “teškom” 13,5 milijardi dolara u 2014. radilo 85.000 ljudi, što je 5.000 više nego u 2013. godini.

Istraživanje donosi i zanimljive podatke koji se tiču otvaranja novih mogućnosti i izazova za PR agencije širom svijeta, a najprije se odnose na proširenje spektra usluga na digitalne i društvene medije koji agencijama donose dodatnu vrijednost i konkurentnost na tržištu.

Iako veliki udio klijenata i dalje traži prvenstveno standardne usluge, odnosno prisutnost u tradicionalnim medijima, sve više ukazuju povjerenje PR agencijama i za nestandardne usluge poput community managementa i digitalne podrške.

Situacija se u samom vrhu među 5 vodećih svetskih PR agencija nije bitno mijenjala u odnosu na 2013. Prva četiri mjesta zauzimaju američke firme, a peto je pripalo francuskom MSL Groupu.

Prvo mjesto i dalje drži Edelman, a slijede ga Weber Shandwick i Fleishman Hillard. Jedini je iskorak ove godine napravio Ketchum, koji je pretekao MSL i se sada nalazi na 4. mjestu.

Prve dvije firme su u 2014. imale prihode od preko 800 miliona dolara, Fleishman Hillard je prihodovao 580 miliona, a prihodi posljednje dvije kreću se oko 500 miliona dolara.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *