HTC postao bezvrijedan brand

Dodajte komentar

Vrijednost dionice HTC Corp.-a ove je godine pala 60 posto, čime su ulagači poručili da su brand, fabrike i zgrade ovog proizvođača pametnih telefona bezvrijedne.

Tržišna vrijednost HTC-a pala je u ponedjeljak na 47 milijardi novih tajvanskih dolara (NT) – 1,5 milijardu američkih dolara manje od 47,2 milijardi NT u novcu koliko je kompanija imala na kraju juna. Pad vrijednosti dionica od čak 9,8 posto ukazuje da ulagači ne vrjednuju ostatak kompanije, piše Bloomberg.

Tržišna vrijednost HTC-a iznosila je više od 900 milijardi NT 2011, a pad vrijednosti ukazuje na proizvod i marketinšku strategiju koji se nisu znali nositi s oštrom konkurencijom od strane Samsung Electronics Co. i Huawei Technologies Co. Nekada najprodavaniji brand u SAD-u, njegovi One, Butterfly i Desire pametni telefoni nisu se dobro prodavali i HTC je ispao s liste 10 najprodavanijih u svijetu, kojom dominiraju kineski brandovi.

Kompanija predviđa prodaju u trećem tromjesečju koja je 48 posto slabija od očekivanja analitičara, a u proteklom su razdoblju prihodi bili 35 posto manji od očekivanoga. Takvi rezultati ukazuju da  HTC neće ubrzo povratiti tržišni udio. Gubitak po dionici veći je od prognoziranog, pa su analitičari srezali svoju procjenu vrijednosti dionica za 17 posto, na 55,54 NT dolara.

Analitičari ne očekuju da kompanija posluje s dobiti prije kraja 2017. i niti jedan u anketi Bloomberga ne savjetuje kupovinu njihovih dionica.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *