Grčka uplatila MMF zaostalu ratu

Dodajte komentar

Grčka je uplatila zakašnjelu ratu kredita u iznosu od skoro dvije milijarde eura Međunarodnom monetarnom fondu i trenutno nema dospjelih dugovanja prema fondu, izjavio je portparol te finansijske institucije Gerry Rice.Rice je u pisanom saopštenju izrazio spremnost MMF da pruži podršku u procesu uspostavljanja finansijske stabilnosti i ekonomskog rasta u Grčkoj.

Zbog duboke finansijske krize Grčka nije mogla da platiti rate kredita MMF do kraja juna, a potom ni do prolongiranog roka, 13. jula, i tako je postala prva zemlja iz reda razvijenih koja nije mogla na vrijeme da uplati svoja dugovanja ovom kreditoru.

U međuvremenu, grčki i strani mediji pišu da su zvaničnici grčkog Ministarstva finansija izjavili da će početi i otplatu dugovanja Evropskoj centralnoj banci, koja iznose blizu 4,2 milijarde eura.

Grčke vlasti su 16. jula postigle dogovor s liderima evrogrupe o nastavku finansijske pomoći za izlazak iz krize i odobravanju kredita u iznosu od sedam milijardi, kako bi Grčka otplatila zaostala dugovanja prema kreditorima.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *