Ruska centralna banka obustavila kupovinu deviza zbog pada rublje

Dodajte komentar

Ruska centralna banka objavila je danas da zbog novog pada rublje posljednjih dana privremeno obustavlja kupovinu deviza za popunjavanje deviznih rezervi.

Ove operacije suspendovane su zbog „porasta nesigurnosti na deviznom tržištu“, navela je Banka Rusije u saopštenju.

Kupovina deviza je pokrenuta početkom juna, što je naišlo na kritiku analitičara koji su ocijenili da je to znak da centralna banka želi slabu domaću valutu.

Ruska rublja je tada neočekivano ojačala poslije velikog pada vrijednosti krajem 2014. godine, a zvaničnici su strahovali da bi to moglo da smanji konkurentnost ruske industrije.

Od tada su se okolnosti opet promijenile jer je rublja, pod uticajem novog pada cijene nafte, zabilježila veliki pad i juče se spustila na najniži nivo od početka marta.

Rublja se danas blago oporavila pa je jedan evro koštao 65,86 rubalja, dok je sinoć bio 66,38 rubalja, a dolar je sa 60,02 rublje sinoć danas na 59,69 rubalja.

Zbog pada rublje strahuje se da će ponovo da se ubrza inflacija koja je posljednjih mjeseci imala tendenciju pada poslije vrhunca od skoro 17 odsto, što bi bio novi težak udarac za kupovnu moć Rusa.

Monetarna kriza u decembru izazvana padom cijena nafte i sankcijama vezanim za ukrajinsku krizu, uticala je na duboku recesiju, uglavnom zbog pada kupovne moći i potrošnje. Ruska vlada procijenjuje da će pad BDP-a biti 4,4 odsto u drugom tromjesečju u odnosu na isti period prije godinu dana.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *