Prodaje se Financial Times za 1,6 milijardi dolara

Dodajte komentar

Londonska kompanija Pearson Plc želi da proda Financial Times i traži kupca koji bi dao 1,6 milijardi dolara za te novine, objavio je u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na dva neimenovana ali upućena izvora.Proces nije još služben. Pearson se nada da će zainteresovati medijske kompanije poput Axel Springera ili ulagače u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji. Iz Axel Springera nisu ništa komentisali. Oni trenutno pregovaraju s njemačkom televizijom ProSieben i Sat.1 Media o jačem ulasku u digitalne medije. Tim bi pregovorima trebalo da se Springerov tabloid Bild-Zeitung i list Die Welt ujedine s komercijalnim TV kanalima ProSiebena i Sat.1.

Vlasnici Financial Timesa već godinama razmišljaju o prodaji, a planovi su postali ozbiljniji nakon što je direktor John Fallon odlučio da se fokusira na obrazovni segment koji su ugrozili pad prodaje udžbenika i smanjenje upisa na koledže u SAD-u. Prihodi od obrazovanja lani su bili 1,15 milijardi funti, Pearson ne objavljuje finansijske detalje o Financial Timesu.

Brend koji nije lako prodati

Tiraž Financial Timesa prošle godine je je dostigao 720.000 primjeraka, 70 posto na digitalnu pretplatu. List je u februaru, u pokušaju da poveća zaradu na internetu, unaprijedio sistem naplate članaka i dopustio čitateljima nekoliko besplatnih članaka mjesečno prije naplate. Lani u novembru finansijski direktor Pearsona Robin Freestone izjavio je da prodaja Financial Timesa nije prioritet: “Moramo li ih imati? Ne. Ali riječ je o jednom od brendova koji se ne prodaju lako” rekao je na konferenciji ulagačima.

Pearsonove dionice porasle u ponedjeljak su 5 posto i poništen je gubitak prethodnog dana, a tržišna vrijednost kompanije trenutno je na 10,4 milijarde funti.

Izvor: Telegram

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *