Zatvorene banke Grčku koštaju tri milijarde eura

Dodajte komentar

Tronedjeljni prekid u radu grčkih banaka mogao bi da košta tu zemlju čak tri milijarde eura, ne računajući neostvareni prihod od turizma, pokazala je studija.

 

Grčki dnevni list Katimerini je, pozivajući se na podatke trgovinskih udruženja, objavio da je samo maloprodajni sektor pretrpio štetu od 600 miliona eura, pri čemu je najviše pogođen sektor maloprodaje odejće, prenijela je agencija AFP.

Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas je juče izjavio da će banke u Grčkoj u ponedeljak početi sa radom.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 eura dnevno i 120 eura nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica.

Udruženje grčkih izvoznika je saopštilo da je šteta koju je zbog prekida u radu banaka pretrpio izvoz jednaka 240 miliona eura, dok je Atinska trgovinska i industrijska komora (EBEAN) upozorila da je na carini blokirano oko 4.500 kontejnera sa sirovinama i gotovim proizvodima.

Komora je dodala i da su, zbog velikog zastoja u prometu čekovima, zamrznute finansijske transakcije u vrijednosti do šest milijardi eura.

Strani vlasnici kreditnih i debitnih kartica nisu bili pogođeni mjerom zatvaranja banaka u Grčkoj, ali je kriza negativno uticala na rezervacije ljetovanja na vrhuncu turističke sezone.

Grčka vlada je, da bi građanima djelimično nadoknadila probleme zbog zatvaranja banaka, omogućila besplatan gradski prevoz u Atini u trajanju od oko dvije nedjelje, ali se očekuje da će ta mjera koštati državni budžet dodatnih deset miliona eura.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *