Opet niste dobili povišicu? Dva su ključna razloga zašto ne napredujete na poslu

Dodajte komentar

Vjerovatno ste se puno puta pitali zašto je vaša kolegica, koja nije nimalo bolja od vas, dobila unapređenje, a vi ne? Sve što radite dobro je, ali vas šef još nije unaprijedio i čini vam se da svi drugi napreduju puno brže.  Zapitajte se je li problem možda u vama jer postoji šansa da konstantno sabotirate sami sebe.

Jedno istraživanje, koje je uključivalo oko dvije hiljade šefova i nekoliko profesionalaca iz ljudskih resursa otkrilo je da izgled i ponašanje mogu nanijeti najviše štete vašem napretku.

Izazovna, neuredna i zgužvana odjeća, veliki je problem na radnom mjestu. 44 posto ispitanih šefova rekli su da je to ono što im najviše smeta kod njihovih radnika.

Istraživanje je istaknulo nekoliko primjera kako način na koji se predstavljate utiče na nečiju sliku o vama. Imate li pirsing ili tetovaže? Razmislite da ih skinete ili pokrijete kada ste na poslu. Trećina šefova smatra da vas u vašem napretku koče pirsinzi, a četvrtina njih rekla je da im smetaju tetovaže njihovih zaposlenih i da su one razlog njihovog nenapredovanja. Ako ste pak hipster, brada i zarasla neuredna kosa vam isto nikako ne ide u prilog.

Nemojte se oblačiti previše casual. Kada idete na sastanak morate biti lijepo obučeni jer predstavljate kompaniju  za koju radite, bez obzira na to što je osoba s kojom idete obučena neformalnije od vas.

Osim izgleda, određene vrste ponašanja takođe vam mogu štetiti. Više od 60 posto menadžera reklo je  vas bahato ponašanje i konstantno kašnjenje na posao koči u napredovanju. Ako ste skloni ogovaranju ili često psujete kada vam nešto ne ide od ruke, takvo ponašanje vam sigurno neće osigurati mjesto direktora. Na cijeni nisu ni oni koji ostavljaju nered iza sebe, a šefovi nisu oduševljeni ni radnicima koji previše često ostavljaju posao i odlaze vani pušiti.

Napredovanje na poslu biće sporo ili nemoguće i onima koji previše vremena provode na društvenim mrežama, gube vrijeme na intimne razgovore te su uvijek spremni na raspravu o temama koje nemaju nikakve veze s poslom.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *