Grci dižu porez: Biće skuplje za turiste

Dodajte komentar

Kako piše grčki list Katimerini, porez za hotele biće povećan na 13 odsto, u skladu sa dogovorm načinjenim sa kreditorima, i važiće od 1. oktobra ove godine, što će izvjesno dovesti do poskupljenja svih smještajnih kapaciteta i usluga u hotelima.U grupu roba i usluga na koje će PDV biti povećan na 23 odsto su i neki prehrambeni proizvodi, karte, javni prevoz (autobusi, avioni, brodovi,…) i taksi usluge.

Osim hotela, PDV će na 13 odsto biti povećan i za energiju, vodu i još neke osnovne životne namirnice.

Takođe će fazno biti povećavan porez na ostrvima, počev od 2016. Godine za one sa najvećim prihodima, dok će na najudaljenijim ostati stare, niže stope.

Stopom od 23 odsto umjesto od 13 biće oporezovani i živina, ćurke, zečevi, bilje, šećer, sirće, pesticidi, kondomi, ogrjev, peškiri i vozila za transport više od 10 osoba.

Ono što je posebno zanimljivo je i da će retroaktivno biti povećan solidrni porez na lična godišnja primanja veća od 30.000 eura.

Tako će Grci sa primanjima od 30.001 do 50.000 eura plaćati namet od 2 odsto umuesto 1,4 odsto, a oni u kategoriji od 50.001 do 100.000 4 odsto umuesto 2,1 odsto, koliko je bilo do sada.

Za godišnje prihode od 100.001 do 500.000 eura stopa skače sa 2,8 na šest odsto, a za one koji zarađuju više od pola miliona evua sa 2,8 na osam procenata.

Grčka raspisuje vanredne izbore?
Vanredni parlamentarni izbori u Grčkoj će vrlo vjerovatno biti raspisani za septembar ili oktobar, kaže ministar unutrašnjih poslova Grčke Nikos Vucis.

Kako je rekao za radio stanicu “Kokino”, mogućnost da Grci ponovo izađu na birališta, ovog puta na parlamentarne izbore, je prilično velika.

“Ako ne u septembru, do njih će doći u oktobru i to će biti proizvod ne samo preispitivanja vlade koju vodi Siriza, već i nekih drugih, širih razvoja situacije”, rekao je visoki funkcioner Sirize.

Vucis je dodao da će odluka o rekonstrukcij biti donijeta pre 22. jula.

Kako je rekao, vlada je bila “blizu pada” u srijedu uveče kada je parlament glasao o mjerama dogovorenim u Briselu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *