9 činjenica o iranskoj nafti koje će nakon sporazuma uticati na svijet

Dodajte komentar

Sporazum Irana i najvećih svjetskih sila (SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka EU, Rusija i Kina) o ograničenju iranskog nuklearnog programa, u srijedu je spustio cijenu nafte 2 posto.

Dopuštanje izvoza nafte bitan je dio sporazuma koji Iranu omogućava da počne ekonomski oporavak i prije nego mu se postupno budu ukinule sankcije, što je uslovljeno iranskom saradnjom s inspektorima i ispunjavanjem niza detalja o smanjenju nuklearnog programa. U međuvremenu, svi očekuju da će Iran potopiti tržište naftom i da će cijena opet strmoglavo padati. Evo što se trenutno zna o iranskom izlasku na globalno naftno tržište.

 1. Sporazum zaista otvara mogućnost rušenja cijene

Sporazum sklopljen ove nedjelje omogućiće Iranu da na svjetsko tržište odjednom pusti značajne količine nafte i, u zavisnosti od doživljaja ulagača, to može rušiti cijenu nafte i ugroziti najveće naftne kompanije koje su još u stresu od prošlogodišnjeg pada. Iran ima 10 posto globalnih naftnih rezervi i 18 posto rezervi gasa.

2. Ali to se neće dogoditi preko noći

Najveći broj stručnih procjena kaže da će Iranu trebati najmanje godinu dana da poveća prozvodnju do nivoa koji bi “potopio” tržište, tako da će njegov uticaj na cijene nafte još neko vrijeme biti umjeren. U iransku zapuštenu naftnu industriju treba uložiti milijarde dolara, uvesti novu tehnologiju i pokrenuti proizvodni ciklus, riječ je o komplikovanim međunarodnim procesima. Zadnjih 30 godina sankcijama i iranskim zakonima onemogućavalo se privatno ulaganje u energetiku, nije bilo ni novca, i profitabilnost sektora jako je ograničena. Iran je od 2012. gubio milion barela dnevno u izvozu.

3. Pravila ukidanja sankcija na izvoz nafte su stroga

U sporazumu koji je potpisan u utorak, Sjedinjene Države dogovorile su s Iranom da će se sankcije na izvoz nafte ukinuti tek kad se Amerikanci i njihovi saveznici uvjere da Iran mijenja opremu nuklearnih postrojenja kako je dogovoreno, da je rastavio centrifuge i dopustio detaljne inspekcije nuklearnih pogona. Smatra se da je riječ o procesu koji će trajati nekoliko mjeseci i može se zakomplikovati ako Iran ne bude sarađivao ili ako dođe do političkih problema.

4. Veliki naftaši već love prilike za investicije u Iran

S ogromnim rezervama nafte i plina, Iran bi trebalo da postane jedan od najuticajnijih aktera na tržištu nafte, direktni konkurent Rusiji ili Saudijskoj Arabiji. Optimizam oko sporazuma širi se u industriji. Najveće kompanije, konkretno Royal Dutch Shell, Total i Eni, već su nekoliko nedjelja u Iranu na razgovorima o ulaganjima u tamošnju naftnu industriju. Prve sastanke s predstavnicima iranske vlade održali su još tokom pregovora u Beču u junu. Shell je potvrdio da već precizira projekte koje će s Irano pokrenuti kad se ukinu sankcije. Ukupna ulaganja zapadnih naftnih kompanija mjere se u desetinama milijardi dolara. Prije sankcija, ugovori s Iranom donosili su slab povrat i naftne kompanije nisu mogle rezervisati naftu što je smanjivalo njihovu vrijednost kod investitora. Iran tvrdi da razvija nove tipove ugovora bliže standardima naftne industrije.

5. Iran može odmah proizvoditi 4% svjetske nafte

Iako su godinama zapuštana, iranska naftna polja odmah mogu početi da daju 3,5 miliona barela nafte dnevno, što je 4 posto svjetske proizvodnje. Iran je već glavni snabdjevač Kine, Indije, Japana, Južne Koreje i Turske. Na sastanku OPEC-a u junu, iranski ministar nafte Bijan Namdar Zanganeh rekao je da će se neposredno nakon otvaranja tržišta moći zvoziti 400.000 barela dnevno, a za šest mjeseci milion barela dnevno.

6. Ima supertankere pune nafte na moru

Iran na supertankerima na moru, čuva oko 40 miliona barela nafte, gotovo polovinu svega što se na svijetu potroši u jedan dan. Ali neki analitičari tvrde da je riječ o nafti lošeg kvaliteta koju većina rafinerija ne bi mogla prerađivati i da nema govora o tome da će ta nafta potopiti tržište.

7. Više od 70 posto rezervi nafte je na kopnu

Iran ima nafte u podmorju, ponajprije u Persijskom zalivu i Kaspijskom moru i istraživanje tih područja moglo bi dosta pojačati proizvodnju, ali više od 70 posto rezervi je na kopnu, na fizički lako pristupačnim naftnim poljima koja se mogu relativno brzo razviti i organizovati.

8. Tržište može podnijeti novu iransku naftu

S obzirom da je pad cijene nafte smanjio proizvodnju u mnogim zemljama, a potražnja raste, tržište će vjerovatno bez problema apsorbovati iransku naftu. Kad je u utorak objavljeno da je sporazum posignut, cijene su ostale na oko 50 dolara po barelu. Na svjetskom tržištu trenutno je 94 miliona barela dnevno, prema većini procjena, višak su milion do dva miliona barela dnevno.

9. I nisu samo naftaši sretni zbog sporazuma

Osim nekoliko izuzetaka u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, američkim kompanijama od talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. je zabranjeno da izvoze u Iran. Proizvođači robe za masovnu potrošnju konačno bi mogli dobiti šansu. Iran je tržište od 81 miliona ljudi, stanovništvo je vrlo mlado.

Appleovi proizvodi i američke cigarete godinama se prodaju preko švercerskih kanala, u velikim gradovima otvaraju se kafići koji podsjećaju na Starbucks, francuska vlada već je obavijestila Peugeot i Citroen da će se sancije na dijelove za motore vjerovatno ukinuti do kraja godine. Iran se smatra jakim novim tržištem za finansijske kompanije, većina evropskih brokerskih kuća zadnje dvije godine razgovara s Irancima o budućim poslovima na iranskoj berzi.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *