Facebook premašio 250 milijardi dolara vrijednosti

Dodajte komentar

Prošlo je samo tri godine od izlaska Facebooka na berzu, a već je premašio vrijednost od 250 milijardi dolara. Time je postao prva kompanija unutar beryanskog indeksa S&P 500 kojoj je to uspjelo u tako kratkom periodu.

Vrijednost dionice u ponedjeljak je porasla više od dva posto, a više od 15 posto od početka godine te joj sada cijena iznosi malo više od 90 dolara. Prethodni rekorder u povećanju tržišne vrijednosti je Google. Njemu je trebalo osam godina da dostigne vrijednost od 250 milijardi dolara. Sa sadašnjih 375 milijardi dolara vrijednosti, Google se nalazi iza Applea koji vrijedi više od 740 milijardi dolara. Prihodi od oglašavanja Facebooka, koji čine 90 posto njegove prodaje, u prvom tromjesečju porasli su gotovo 50 posto, a to je više od 3,3 milijarde dolara u odnosu na prethodnu godinu.

To je veliki pomak od izlaska na beryu u maju  2012. godine jer je tada u četiri mjeseca izgubio više od pola svoje početne vrijednosti, koja je iznosila malo više od 104 milijarde dolara. Facebook je trenutno deveta po veličini kompanija unutar S&P-a 500 te ima veću vrijednost od velikih američkih kompanija, poput trgovačkog lanca Wal-Mart ili Procter & Gamblea. Više od dvije trećine prihoda prodaje Facebooka otpada na oglašavanja mobilnih aplikacija, a analitičari procjenjuju da je prodaja porasla skoro 40 posto u drugom kvartalu, prema podacima Bloomberga. Trenutno se trguje po odnosu cijene i zarade od 87, što je pet puta više od prosjeka S&P-a 500. “Kada vidite dionicu s ovako visokim multiplama, to pokazuje da tržište vjeruje u dugoročni rast”, izjavio je Paul Sweeney, analitičar Bloomberga.

Ovakav uspon Facebooka, puno govori o globalnoj ekonomiji i prodaji u tom razdoblju. Gotovo milijardu ljudi širom svijeta koristi usluge Facebooka svaki dan. Iako su neki bili skeptični oko vrijednosti Whats App aplikacije, za njega je to bio samo još jedan način da dominira na još jednoj internet platformi. Osnivač kompanije Mark Zuckerberg platio je 19 milijardi dolara za tu aplikaciju te sada može parirati Google-u u mobilnom oglašavanju. Kompanija dugoročno planira da ponudi oglase na drugim aplikacijama i web stranicama te yaradi na brzorastućim aplikacijama, a to su Instagram, WhatsApp i Messenger. Facebook računa da će povećati zaradu na prošlogodišnjoj dvije milijardi dolara vrijednoj kupovini Oculus R-a, kompaniji koja proizvodi opremu za virtualnu stvarnost.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *