Devet savjeta Marka Tvena za uspješan život

Dodajte komentar

Čuvenog pisca, humoriste, satiričara i predavača, se sigurno sećate iz djetinjstva po knjigama Avanture Huckleberry Finna ili Avanture Tom Sawyera. Neka vas njegovi citati nauče nečemu o životu.

1. Odobravajte sebe

„Čovjeku ne može biti prijatno bez sopstvenog odobrenja.“

Ako ne odobravate sebe, svoje ponašanje i postupke vjerovatno ćete se većinu dana osjećati nelagodno. Sa druge strane, ukoliko podržavate sebe imate tendenciju da budete opušteniji i steknete unutrašnje slobode, a samim tim i da radite ono što želite. Unutrašnji otpor može vas često sabotirati kada krenete uzlaznom putanjom. Stoga radite na sebi i ne čekajte odobrenje drugih.

2. Ograničenja se često nalaze samo u vašoj glavi

„Starost je stvar uma nad materijom.“

Ne treba da vas brine šta neko misli o tome što ste stari, proćelavi ili debeli. Imajte samosviest i živite baš onako kako vi želite. Ukoliko ističete i pokazujete svoje „nedostatke“ i drugi će. Sa druge strane ako ih prihvatite, drugi neće obraćati pažnju na njih. Nemojte praviti tenziju ni od čega.

3. Opusti se i zabavi

„Humor je najveći blagoslov čovječanstva.“

„Napade smijeha ništa ne može zaustaviti.“

Humor i smijeh su nevjerovatni i mogu pretvoriti ozbiljnu situaciju u nešto čemu će se svi smijati. Olakšavaju raspoloženje što mnogo pomaže pri radu jer je najbitnije da nema negativne energije. Razvedrite se i vidjećete rezultate.

4. Otarasite se bijesa

„Ljutnja je kisjelina koja može nanijeti više štete posudi u kojoj je čuvana nego bilo čemu na šta se polije.“

Većinu vremena bijes je potpuno besmislen, a često može da izmakne kontroli. Često je on gori za osobu koja mrzi nego za osobu na koju se to odnosi. Dakle, što prije razgovarajte sa sobom i otarasite se bijesa kako biste imali ljepši život.

5. Oslobodite se ideje o pravu

„Ne idite okolo govoreći kako vam svijet duguje život. Svijet ti ne duguje ništa. On je ovdje bio prvi.“

Kada ste mali sve dobijate od drugih, a kada ostarite očekujete da imate veća prava. Nemojte osjećati da vam svijet duguje nešto jer to može izazvati mnogo bijesa i frustracije jer vam život neće uvjek dati ono što očekujete. Više niste dete već ste u sjedištu vozača, zato uzmite volan i vozite kuda želite.

6. Budite spremni na reakcije

„Osoba sa novom idejom je crna osoba dok god ideja ne uspije.“

Kada odlučite da krenete stazom kojoj niko do tada nije hodao budite spremni na negodovanje i negativne reakcije drugih. Biće i onih koji će vas podržavati ali će većina biti zbunjena i neće vam dati prave riječi. Ti komentari će reći više o njima i njihovom životu nego o vama.

7. Fokusirajte se na ono što želite

„Odvucite misli daleko od vaših nevolja… za uši, za pete ili kako god da uspijete.“

Vaš fokus u velikoj mjeri određuje kako će se stvari odvijati. To znači da ćete biti žrtva ili da ćete odlučiti da budete borac. Mnogima je normalno da plivaju u moru negativnosti ali i to je izbor. Misao je navika. Preusmjerite um na nešto korisnije.

8. Nemojte se opterećivati time kako da se osjećate dobro

„Najbolje ćete oraspoložiti sebe time što ćete oraspoložiti druge.“

Ovo je malo kontra-intuitivan savjet ali ćete zaista pokrenuti pozitivnu energiju među ljudima. Drugi će imati tendenciju da uzvrate i osjećaćete se dobro što pomažete jedni drugima. Pozitivna osjećanja su zarazna i učinićete više ljudi srećnim.

9. Radite ono što želite

„Za dvadeset godina ćete se osjećati tužnije za stvarima koje niste uradili nego zbog onih koje jeste. Podignite sidro. Otplovite daleko od sigurne luke. Uhvatite jedrima vjetrove. Istražujte. Sanjajte. Otkrijte.“

Na ovan fantastičan citat nema mnogo toga da se doda. Možda bi bilo dobro da ga negdje napišete i zalijepite na vidno mjesto kao podsjetnik šta sve možete uraditi sa svojim životom.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *