Pet stvari na koje bi trebalo i pet na koje ne bi trebalo da trošite novac

Dodajte komentar

Sreća zbog materijalnih stvari ne traje dugo. Mnogi se “nagrade” kupovinom nekih novih materijalnih stvarčica, ali ta sreća ne potraje predugo. Nova “igračka” ili kupljeni komad odjeće brzo će izgubiti sjaj, a mi ćemo izgubiti interes. 

Umjesto trošenja novca na stvari koje će na kraju biti zastarjele, svoj novac radije trošite na nešto što će vam osigurati vječne uspomene, piše portal LiveHack.

Ovo je 5 stvari na koje ne bi trebalo da trošite previše novaca

1. Elektronski uređaji

Gotovo je nezamislivo danas funkcionisati bez tehnologije, ali ipak na razne tehnološke uređaje ne biste trebali trošiti previše novaca. Moderna tehnologija je danas toliko napredovala da nešto što kupite već za koji mjesec može biti “zastarjela stvar”. Iako zastarjeo, ne znači da vaš nedavno kupljen uređaj nije funkcionalan. Iako je na tržištu već nova i modernija verzija.

2. Kućne dekoracije

Ne morate potrošiti cijelo malo bogatstvo da biste svoj dom uredili poput onih iz časopisa. Postoje mnogi načini da nešto izradite sami, a to može biti i vrlo dobar način da iskoristite svoje vrijeme s članovima porodice.

3. Automobili

Pokušavati da držite korak s vremenom i najnovijim trendovima na tržištu automobila nije nimalo jednostavno. Ni jeftino. Ne morate imati novi model automobila jer vas to može baciti u dužničko ropstvo. Kupujte automobile u skladu sa svojim mogućnostima. Potrebno je, na kraju krajeva, samo da je siguran i odveze vas s polazne tačke do cilja.

4. Odjeća

Ne morate osjećati grižnju savjesti jer ste priuštili nekoliko komada novih odjeće. Ali ako to radite učestalo i na to trošite više novaca nego možete priuštiti, jasno vam je – u problemu ste. Preskočite koji mjesec s novim šopingom i uštedite novac za nešto drugo. Uostalom, imate li i dovoljno mjesta u ormaru za sve što želite u njega potrpati?

5. Nakit

Nakit je odličan dodatak nekoj modnoj kombinaciji, posebno na poslovnim druženjima ili kao dopuna vaše modne kombinacije za večernji izlazak. Priuštite sebi kvalitetan sat, ali zatrpavanje nakitom “svih oblika i boja” zaista je nešto na što ne biste trebali trošiti previše novaca, ni vremena.

5 stvari na koje biste trebali trošiti više novca

1. Obrazovanje

Ulaganje u sebe najbolje je ulaganje. Nikada niste prestari ili premladi da biste se edukovali još više. Zamislite osjećaj da, na primjer, osim engleskog, znate još nekoliko stranih jezika i razumijete većinu stranaca s kojima se susretnete? Iako se kursevi stranih jezika mnogima mogu činiti kao “skup sport”, vjerujte, to je nešto u što se itekako isplati uložiti svoj novac. “Koliko jezika razumiješ, toliko vrijediš”.

2. Putovanja

Putovanja mogu biti skupa, ali ostavljaju uspomene za cijeli život. Nekome donesu ljubav i sreću, a nekima promijene pogled na svijet. Upoznavanje novih kultura i obogaćivanje vlastitih iskustava kroz putovanja nešto je što ne želite stavljati na zadnje mjesto. Čak i kada vam se čini da su putovanja nedosanjani san, pokušajte ga sami isplanirati. Potrošićete više vremena i uložiti više truda u istraživanje, ali može vam ostaviti koji euro više u džepu za kupovinu suvenira ili odlaska na neki izlet. O tome ćete sigurno jednom pričati svojoj djeci.

3. Muzika

Ne znate da svirate ni jedan instrument? Zašto ne bi naučili? Osim što možete zabaviti članove svoje porodice i prijatelje, imaćete novi hobi koji vas može ispuniti, posebno ako ste na stresnom radnom mjestu.

4. Knjige

Kada ste zadnji put uzeli knjigu u ruku? I to za svoj užitak?  Iz njih možete naučiti puno toga, ali i sami stvoriti slike preko autorovih riječi. Samo izaberite šta vas zanima i obogatite svoj život ” nekim drugim dimenzijama”.

5. Hrana

Isprobavanje novih jela i internacionalnih kuhinja ide ruku pod ruku s putovanjima. Počastite se s odlaskom u restoran, probajte lokalne specijalitete u stranim zemljama ili upišite kurs kuvanja. Čak i ako potrošite više novaca nego ste planirali, to nije nešto za čim ćete žaliti.

Izvor: Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *