Građani Grčke u strahu, dnevno povlače milione eura depozita iz banaka

Dodajte komentar

U strahu od lošeg razvoja događaja sa međunarodnim povjeriocima, iz grčkih je banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura, prenosi Reuters.

Posljednji podaci grčke centralne banke pokazuju da su ukupni depoziti u bankama pali na 133,65 milijardi eura, najniži nivo  od 2004. godine.

Povlačenje dvije milijarde eura iz banaka u tri dana predstavlja oko 1,5 posto ukupnih depozita grčkih građana i preduzeća, a još i više zabrinjava rapidan rast odliva novca.

Prije nego što je prošle nedjelje propao još jedan pokušaj Grčke i njenih kreditora da pronađu kompromis po pitanju programa reformi za kredit, iz banaka se dnevno povlačilo između 200 i 300 miliona eura.

Pojačan odliv novca posljednjih dana posljedica je, kažu analitičari, strahovanja građana od mogućeg bankrota i izlaska Grčke iz eurozone, zbog čega bi se grčke banke mogle naći u velikim problemima.

Evropska centralna banka (ECB) poručila je u četvrtak na sastanku ministara finansija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti, s obzirom da Grci u strahu od bankrota države pojačano povlače novac iz banaka.

“U petak mogu. U ponedjeljak, nisam siguran”, kazao je Benoit Coeure, član izvršnog odbora ECB-a, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *