U Evropi raste broj start up-ova vrijednih najmanje milijardu dolara

Dodajte komentar

U Evropi je u protekloj godini pokrenuto 13 startupa koji su postigli vrijednost veću od milijarde dolara, tvrde rezultati istraživanja.

Podaci koje je prikupila inv esticiona banka iz Velike Britanije, GP Bullhound, pokazuju kako je Evropa od 2000. godišnje ‘proizvodila’ u prosjeku tri tehnološke kompanije procijenjene na više od milijardu dolara. Međutim, od aprila 2014. do danas je zabilježen značajan porast broja takvih kompanija, ukupno 13 kompanija koje spadaju u naznačenu kategoriju.

Tri kompanije su, međutim, ispale iz ove kategorije zbog pada vrijednosti. To su Monitise, Boohoo.com i eDreams. Takođe, Evropa po ovom pitanju i dalje značajno zaostaje za SAD-om, gdje su od aprila 2014. nastale 22 kompanije vrijednije od milijarde dolara.

Kumulativna vrijednost tih kompanija od 2000. godine u Evropi iznosi oko 120 milijardi dolara. Poređenja radi, tržišna kapitalizacija Facebooka iznosi 275 milijardi dolara.

– Moramo razmišljati o tome kako stvoriti startup kompanije vrijedne 10 milijardi dolara, budući da u Evropi nema takvih. SAD, zbog broja populacije i naslijeđa, čine posebno tržište koje vrlo vjerovatno niko neće moći preslikati – izjavio je Manish Madhvani iz GP Bullhounda.

Od 2000. godine, najviše kompanija vrijednih najmanje milijardu dolara je nastalo u Ujedinjenom Kraljevstvu – čak 17. U Švedskoj ih je nastalo šest, a u Njemačkoj i Rusiji po četiri.

Izvor: Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *