Skandal u Fifi razotkrio mane i korupciju bankarskog sistema

Dodajte komentar

Stručnjaci kažu kako bi bilo znatno teže premještati novac za mito u slučaju ogromne FIFA-ine korupcije da nije bilo finansijskih institucija koje su u tom slučaju zažmurile na jedno oko, piše Vice News.“FIFA-in skandal nije pokazatelj zastranjenja međunarodnog finansijskog sistema, već zapravo jasna ilustracija kako funkcioniše ”, kaže Eric Lecompte, izvršni direktor Jubilee SAD, mreže finansijskih pravosudnih organizacija. “Jasno je da banke u potpunosti ne slijede i ne posluju u skladu s postojećim zakonima o pranju novca”, kaže Lecompte i dodaje kako banke naprosto ignorišu crvene zastave, odnosno zakone i upozorenja.

Prošle nedjelje su američke vlasti optužile 14 ljudi, uključujući i devet funkcionera FIFA-e za prevare, reketarenje, pranje novca i urotu. Američko Ministarstvo pravosuđa navodi kako je izmijenjeno više od 150 miliona dolara mita.

Hoće li i banke biti pod istragom?

“Dio naše istrage biće i ponašanje finansijskih institucija da se vidi jesu li bili svjesni činjenice da pomažu u pranju novca i isplati mita”, rekao je američki državni advokat Kerry Currie nakon objavljivanja optužnice. HSBC, JPMorgan Chase, Bank of America i Citigroup su banke navedene u optužnici, ali trenutno nisu direktno suočene s optužbama.

2012. HSBC je platila 1.9 milijardi dolara kazne u sklopu sporazuma s američkim vlastima u optužbama da je preko banke meksičkom narko kartelu omogućeno pranje novca. Tačnije, 881 milion dolara.

Preko Traffic Internationala, sportske medijske kompanije sa sjedištem u Brazilu prošlo je najmanje 60 miliona dolara mita prema funkcionerima FIFA-e. Traffic je imao račun u Miamiju u banci Citi, a stručnjaci kažu da su transakcije te kompanije trebale da budu pod posebnim nadzorom imajući u vidu prošle sumnjive transakacije.

“FIFA je tek kap u moru”

Delta National Bank, mala banka za bogate klijente iz Južne Amerike, takođe igra veliku ulogu u FIFA-inom skandalu, a u prošlosti je bila povezana s transferom od 10 miliona dolara veznim uz kolumbijske švercere drogom.

Kada banke primaju sumnjive transfere, one bi h trebalo da ih prijave. Kako to banke često ne čine, regulatori tvrde kako bi trebalo postaviti stroža pravila. U širem kontekstu oko međunarodnog pranja novca, 150 miliona dolara vezanih uz FIFA-u su tek kap u moru, kaže Clark Gascoigne, direktor komunikacija u Global Financial Integrity (GFI), organizacije koja prati nedopuštene finansijske tokove u cijelom svijetu.

GFI procjenjuje kako se godišnje prenese oko hioljadu milijardi, odnosno jedan bilion dolara vezanih uz poslove kriminala, korupcije, utaje poreza i sličnih aktivnosti. Odjeknulo bi, kaže Gascoigne, kada bi bankari koji ne poštuju upozorenja, završili u zatvoru.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *