U Belgiji se kuje novčić od 2,5 eura

Dodajte komentar

Belgija je prije dva dana počela kovanje novčića u vrijednosti od 2,5 eura povodom 200-godišnjice poraza Napoleona Bonaparte u bici kod Vaterloa.

Francuska se ranije ove godine pobunila zbog planova Belgije da iskuje novčić od dva eura u znak sjećanja na poraz francuskog cara i trijumf britanskih i pruskih snaga, ocijenivši da će kovanice izazvati tenzije u periodu kada je jedinstvo Evrope ugroženo, prenosi CdM.

Belgija je morala da se riješi oko 180.000 novčića koji su već bili iskovani prije nego što je Pariz poslao protestno pismo. Ali Brisel je sada pronašao „rupu“ u zakonu koja dozvoljava da zemlje eurozone unilateralno kuju kovanice koje nijesu „okrugli broj“, a u ovom slučaju 2,5 eura.

Belgijski ministar finansija Johan van Overtvelt naveo je da se kovanice, kojih će biti 70.000, ne kuju u inat Francuskoj.

„Naš cilj nije da oživimo stare čarke. U modernoj Evropi postoji mnoge važnije stvari koje treba riješiti. Ali u skorijoj istoriji nije bilo bitke koja je toliko važna kao Vaterlo niti neke koja na sličan način zaokuplja maštu ljudi“, naveo je on.

Novčići će moći da se koriste u belgijskim prodavnicama, ali se očekuje da će većinu pokupovati kolekcionari. Kovanice se prodaju u specijalnim plastičnim kesama po cijeni od šest eura i na njima je spomenik koji stoji na mjestu bitke, kao i raspored vojski.

U planu je i da se u promet pusti nekoliko hiljada srebrnih novčića u vrednosti od 10 eura, ali koji će se prodavati za 40.

Bonaparta je izgnan pošto je pretrpio poraz u bici kod Vaterloa, koja se 18. juna 1815. godine odigrala u predgrađu današnjeg Brisela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *