Afrika stvara jedinstvenu slobodnu trgovinsku zonu

Dodajte komentar

Najveća afrička zona slobodne trgovine obuhvatit će 26 zemalja i pokriće područje od Cape Towna na jugu do Kaira na sjeveru, javlja BBC.

Ugovor potpisan u Egiptu ima cilj da olakša protok robe kroz zemlje članice koje stvaraju više od polovine kontinentalnog bruto domaćeg proizvoda.Od završetka kolonijalne vladavine vlasti afričkih država raspravljaju o načinima na koji bi osnažile međusobnu trgovinu. To im otežava loše stanje autoputeva, željezničkih pruga i avio prevoznika.

Tri postojeći trgovinski bloka – Južnoafrička razvojna zajednica (SADC); Istočnoafrička zajednica (EAC) i Zajedničko tržište istočne i južne Afrike (Comesa) – spojiće se u novu, jedinstvenu zonu.

Sporazum poznat kao Tripartitna slobodno trgovinska zona (The Tripartite Free Trade Area — TFTA) – biće službeno predstavljen na predstojećem samitu Afričke unije ovog vikenda u Južnoj Africi.

Ideja je ukloniti trgovinske barijere za većinu roba, pojeftiniti robu i podstaći u regiji sa 600 miliona stanovnika ekonomske aktivnosti vrijedne bilion dolara.

Dogovor postignut u Egiptu je tek prvi korak, jer ga moraju odobriti parlamenti svih 26 zemalja, navodi BBC.

Očekuje se da bi se to moglo sprovesti do 2017. godine.

Analitičari kažu kako su se zemlje unutar zone slobodne trgovine složile da umanje ili ukinu pojedine trgovinske barijere unutar tog područja, ali nastavljaju da vode vlastitu trgovinsku politiku prema ostalim državama.

Kenijski akademik Calestous Juma opisao je dogovor kao “izuzetno uzbudljiv” za afrički kontinent: kada bude sproveden, međuafrička trgovina mogla bi porasti s 12 na 30 posto.

“Usporedite to sa 70 posto trgovine unutar Evrope”, rekao je Juma za BBC.

“Veće tržište otvara mogućnost  za povećanje obima proizvodnje, odnosno veću troškovnu efikasnost. Na primjer, ako vam za otvaranje farmaceutske fabrike treba veliko ulaganje od 200 milion adolara, ne možete to učiniti ako proizvode prodajete u samo jednoj zemlji.”

Dodao je da će finansijska konsolidacija biti još jedna korist od sporazuma.

“Čim su banke primijete da mogu da plasiraju novac većim investitorima, recimo u proizvodnju, to će dovesti do liberalizacije finansijskog sektora, lakšeg pristupa finansijama i dolasku većeg broja investitora u Afriku”, zaključio je Juma.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *