Top 5 poslova za koje ne treba diploma

Dodajte komentar

Pohađanje fakulteta i diploma tradicionalno se veže uz dugoročnu ekonomsku stabilnost, smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje zarade. I studije su pokazale kako je veća zarada povezana s većim stepenom obrazovanja – što je viša stručna sprema, veća je i plata, ali i bolji poslovi.

No, američko ministarstvo obrazovanja već godinama nastoji da ‘olabavi’ visoke zahtjeve prilikom zapošljavanja. Tako se za mnoge dobro plaćene poslove više traži dugogodišnja praksa, dok su godine studiranja zamijenjene praktičnom nastavom i obukama.

Na taj način je onima koji si ne mogu priuštiti studiranje takođe omogućeno da se zahvaljujući svojim vještinama popnu na poslovnim ljestvicama hijerarhije. Eduandfuture donosi listu šest super plaćenih poslova za koje u Americi nije potrebna diploma.

Kontorlor vazdušnog saobraćaja, godišnja plata: 108.600 dolara

Pred njim je velika odgovornost jer nebo čuva sigurnim za vojne, komercijalne i civilne avione i jedan je od najstresnijih poslova na svijetu. Kako bi se došlo do ovoga posla potrebno je proći obuku za koju nije potrebna diploma. Nakon završetka srednje škole prolazi se kroz strukturirani i kontrolisani nastavni plan.

Menadžeri, godišnja plata: 80.200 dolara

I do menadžerske pozicije u nekoj kompaniji može se “dogurati” bez poslovne edukacije, ali ako ste već njen radnik. Na temelju dobrog iskustva i radne etike možete dostići jednu od vodećih pozicija kompanije. Zato je naravno važan “networking”, odnosno da ste stalno negdje u krugu vaših nadređenih, da pokazujete kako ste sposobni da upravljate radnim zadacima i predvodite timove.

Operater na nuklearnim reaktorima, godišnja plata: 68.200 dolara

Čini se kako ovaj posao zahtjeva puno tehničkih vještina i odgovornosti od osobe. No, operateri na nuklearnim reaktorima su sada oni sa završenom srednjom školom. Kako bi dobili ovaj posao, kandidati moraju proći specijalni trening i sa diplomom srednje škole kandidati moraju biti dobri iz matematike te vladati računarskim vještinama.

Energetski distributer i dispečar, godišnja plata: 60.000 dolara

Dispečar i distributer instalira, pokreće i popravlja naponsku mrežu SAD-a. Ovi su ljudi odgovorni za nesmetanu isporuku električne energije kompanijama, domaćinstvima, proizvodnim subjektima i svima drugima koji koriste infrastrukturu. Kako bi se zaposlili, kandidatima je potrebna diploma srednje škole, te moraju proći teorijsku nastavu.

Trgovac nekretninama, godišnja plata: 59.200 dolara

On pomaže kupcu prilikom kupovine nekretnine. Iako mnogi od njih imaju diplomu iz ekonomije ili matematike, nema potrebe za formalnim obrazovanjem na ovom području. Na području SAD-a trgovci nekretninama trebaju da odslušaju najmanje 60 sati specijalizovanog kursa i položite ispit kako bi dobili potrebnu licencu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *