MMF: Rusija prebrodila finansijsku krizu

Dodajte komentar

Banka Rusije je u cjelini uspješno svladala finansijsku buru koja se nedavno na nju obrušila, izjavio je zamjenik izvršnog direktora IMF-a Min Zhu, prenosi Seebiz.

„Bila je to stvarno velika bura. Vrijednost rublje je značajno pala zbog cijena nafte i zbog sankcija”, izjavio je Min Zhu, a prenosi agencija TASS.

„Smatram da je ruska Centralna banka reagovala ispravno, u cijeloj toj situaciji je vrlo dobro postupala”, nastavio je stručnjak, koji je nekada bio zamjenik direktora Narodne banke Kine.

„Oni su sve pažljivo izbalansirali – i cijene nafte, i uvoz-izvoz, i finansijske bilanse”, objasnio je predstavnik IMF-a.

„Vidimo da se rublja stabilizovala, da se ruska ekonomija stabilizovala, iako se ove godine očekuje negativan rast. Tako da vaša Centralna banka djeluje ispravno.”

Na pitanje što bi mogao posavjetovati za budućnost, Min Zhu je odgovorio:

„Gledajući u budućnost, treba sačuvati snažnu poziciju što se tiče rezervi, to je prvo. Kao drugo, treba sačuvati prilagodljivost kursa u skladu s kretanjima na tržištu.”

„Zato što je prva faza krize šok”, objašnjava. „U uslovima šoka treba djelovati vrlo precizno, upravljati prilivom i odlivom kapitala. Ali kada je period šoka iza nas, treba se postupno vraćati na kurs koji se temelji na tržištu, kako bi se još bolje stabilizovala valuta, situacija s obračunom tekućih transakcija, rezerve. Pa i cijela privreda.”

„Očekujem da će to biti sljedeći korak”, zaključio je Min Zhu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *