Labavljenje odnosa SAD i Kube – šansa za razvoj kubanskih vakcina protiv raka

Dodajte komentar

Početkom ove godine američki predsjednik Obama “olabavio” je zabrane o putovanjima, diplomatskim odnosima i trgovine s Kubom, brojni su Amerikanci slavili činjenicu da će rum i cigare postati dostupniji.

Više od polovine vijeka, kubanski su proizvodi bili teško dostupni – još od ekonomske blokade Hladnog rata.

Iako embargo nije u potpunosti uklonjen, američki naučnici sada trljaju ruke radi dostupnosti kubanskih medicinskih istraživanja, koja na nekim poljima smatraju naprednijim od ostatka svijeta, piše Elite Daily.

Naime, urpkos represiji kubanske vlasti i Castrovom strogom režimu, prioritet te zemlje bila su i ostala medicinska istraživanja, posebno u liječenju raka. Takođe, kubanski su imunolozi napravili vakcine za meningitis B, hepatitis B i monoklonalna antitijela kod transplantacije bubrega.

Kubanci imaju neke od najimpresivnijih biotehnologija na svijetu, a Obamina administracija daje sve od sebe kako bi došla do vakcine protiv raka pluća. To se vakcina naziva Cimavax te je Kubancima dostupno besplatno, a samu državu košta oko jedan dolar po dozi.

Cimavax se koristi za usporavanje razvoja raka, a iako ne ubija sam tumor, dokazano produžava život i nastanak metastaza. Ima nizak nivo toksičnosti te se kao vakcina smatra bezopasnim, a američki je Roswell Park Institut za istraživanje raka potpisao ugovor s kubanskim Centrom za molekularnu biologiju kako bi napravili dalje studije o djelovanju vakcine, piše Wired.

Nakon toga, sljedeći korak u puštanju vakcine je odobrenje FDA-a (Američkog udruženja za kontrolu hrane i lijekova). Naučnici vjeruju kako u svom sadašnjem obliku Cimavax neće biti revolucionarni lijek za rak, no uz dorade može postati odličan način produženja života.

24sata

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *