A da Apple, Microsoft, Cisco i Google kupe Grčku?

Dodajte komentar
Sve je počelo kao šala na skupštini dioničara Applea prije nekoliko godina. Jedan od učesnika konferencije je predložio da bi Apple trebalo da iskoristi svoj novac u gotovini, koji sada iznosi 194 milijarde dolara i da kupi Grčku.

Tim Cook, izvršni direktor Applea, nije bio uvjeren. Rekao je da Apple razmatra mnoge stvari za investiranje, ali da kupovina zemlje nije jedna od njih.

Međutim, Leonid Bershidsky iz Bloomberga smatra da je možda Cook propustio šansu. Ove nedelje Grčka je pribjegla očajničkim mjerama da skupi 750 miliona eura kako bi platila dug MMF-u. Gradonačelnik Soluna je tražio da se predaju rezerve, nekima su kasnile plate. Iz vlade su upozoravali da će zemlja ostati bez novca za samo nekoliko nedelja.

U međuvremenu, Apple je skupio 194 milijarde dolara gotovine i gomila je i dalje. Kompanija se odrekla nekih skupih projekata kao što je misija u svemir ili nova vrsta automobila, ali je sa s druge strane uložila u poboljšanje malih proizvoda koje već imaju, kao to je, na primjer, Apple Watch.

Bershidsky je izračunao da Apple, Microsoft, Google, Pfizer i Cisco imaju oko 429 milijardi dolara zaliha. Većina vodi poslove van SAD-a zbog poreskih olakšica koje dobijaju u drugim zemljama.

Ako bi se polovina tog novca iskoristila kao zalog za Grčku, to bi smanjilo dug zemlje na 70% BDP-a koji bi se tada mogao kontrolisati.

Zauzvrat, Grčka bi mogla ponuditi ovim tehnološkim divovima neki poreski dogovor. To je nešto što Apple već ima u Irskoj gdje plaća porez na dobit samo dva posto, iako je korporativni porez u Irskoj 12,5 posto.

Bershidsky kaže da postoji mogućnost i da EU prihvati ovakvu vrstu dogovora, i pored istrage koja se vodi protiv Applea u Irskoj, jer ne želi da Grčka bankrotira.

Grčka bi mogla da postane novo sjedište za Apple, Microsoft, Google i Cisco, a to bi moglo povećati i broj radnih mjesta i dodatno razvije tehnologiju u zemlji.j

“Uvjeren sam da bi ovakva vrsta spašavanja naišla i na odobaravanje kod grčkog naroda kada bi se raspisao referendum”, rekao je Bershidsky.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *