Kako se fokusirati na ono najvažnije u životu?

Dodajte komentar

Usmjeriti pažnju na ono što vam je najvažnije u životu je jedan od ključnih zadataka ako želite da ostvariti ciljeve, imate ispunjen život, iskoristite svoje potencijale i iskoristite vrijeme na najbolji način.

Većinu stvari u životu lakše je reći nego napraviti. Ponekad nas nevažne stvari i sitnice mogu toliko zaokupiti da možemo potpuno iz vida izgubiti ono što želimo od života i svoje ciljeve.

Kako se ipak koncentrisati na ono najvažnije? Da biste održali fokus na ono što vam je najvažnije nužno je stalno se podsjećati na svoje prioritete i ono šta vam je bitno.

Što vam ja najvažnije u ovoj godini? Važan projekt ili posao? Porodica ? Dugovi? Auto? Da popravite društveni život?

Razmislite dobro o svom životu i svedite popis na 4 najvažnije stvari. Zapišite ih i stavite na radni sto ili na neko drugo mjesto gdje ćete ih svakodnevno viđati.

Zatim se upitajte koje su 3 stvari koje vam najčešće odvlače pažnju od onog bitnog, te pronađite način kako smanjiti njihov uticaj u svom životu.

Nemojte svoje slobodno vrijeme provoditi u kancelariji, ako vam je, na primjer, porodica na prvom mjestu prioriteta ili vrijeme provoditi u kafićima, ako je napredovanje u karijeri ono što želite.

Zbog čega ljudi rade suprotne stvari od onoga što žele? Ljudska priroda je građena na strahu od nesviđanja. Ako neki posao odgađate dovoljno dugo, tada će se on činiti sve komplikovanijim, sve dok od njega potpuno ne odustanete. Na taj način spriječićete da se nekome ne svidi ono što je jako bitno vama.

Ako ipak želite da uspijete morate promijeniti psihologiju, te posvetiti 80 posto vremena najvažnijim zadacima, a tek 20 posto onome što se mora obaviti.

Ovaj princip možete primijeniti i za povećanje svakodnevne učinkovitosti. Popis od 5 stvari koje treba obaviti možete napraviti već noćas. Popišite pet stvari koje bi trebalo obaviti sljedećeg dana i krenite odmah ujutro s njima. Na ovaj način ćete obaviti 25 važnih zadataka svake nedelje, te oko 300 zadataka koji su vama bitni godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *